Richard Seemann: Vznikne v Německu nová politická strana?

13. září 2010

Prezidentka Svazu vyhnanců Erika Steinbachová nevyloučila vytvoření nové konzervativní strany vedle dosavadních křesťanských unionistických stran. Podle jejího názoru by určitě překročila pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do parlamentu. V nedělním „Welt am Sonntag“ připomíná, že je ještě stále členkou CDU, která se snaží přesvědčit stranické přátele, že by nebylo špatné změnit politický kurs. Se svým názorem vystupuje poté, co odešla z vedení strany, které odmítlo její názory na vznik druhé světové války.

Steinbachová prohlásila na jejím zasedání, že „bohužel nemůže změnit fakt, že Poláci již v březnu 1939 mobilizovali“. Učinila tak v souvislosti s kritikou státního ministra Bernda Neumanna relativizovat vinu Německa na druhé světové válce. Čelní představitele Svazu vyhnanců hlásají, že vyhnání Němců se připravovalo již před válkou a hledala se k tomu příčina. Nástrojem se stal Hitler, který se nechal vyprovokovat k válce, a tím umožnil přesun 14 milionů Němců z východní a střední Evropy a vytvoření hranice na Odře a Nise. Proti ní hlasovala Steinbachová v Bundestagu a měla k vstupu Polska do Evropské unie vážné připomínky. „Bez Hitlera by nedošlo k vyhnání“, stále opakuje prezidentka Svazu vyhnanců, do jehož čela byla zvolena před dvanácti lety. Její požadavky na „vyrovnání bezpráví vyhnanců“ naráží jak v Polsku tak i Česku na rozhodné odmítání. Před šesti lety sice prohlásila, že již netrvá na odškodnění německých vyhnanců, ale že na to mají „morální nárok“.

Paradoxní je, že nejvyšší představitelka vyhnanců nepatří vlastně do jejich řad. Narodila se za války na okupovaném území Polska v rodině příslušníka Wehrmachtu, který byl zde převelen z Německa. Názory Steinbachové narážejí v koalici unionistických křesťanských stran s liberální FDP i u opozice na ostrou kritiku.ˇŠéf liberálů, ministr zahraničí Guido Westerwelle, prohlásil na zasedání vedení FDP v Bergisch Gladbachu, že dvojznačná tvrzení na odpovědnosti Německa na vypuknutí druhé světové války jsou nepřijatelná. Tajemník sociálně demokratické parlamentní frakce Thomas Oppermann označil vyjádření Steinbachové za nepřijatelné. Rovněž Zelení a a strana Levice žádají na unionistických stranách, aby vyvodily jasné závěry. Ústřední rada Židů Německa na protest nechala zatím umrtvit účast svých zástupců v nadaci vyhnanců „Útěk, vyhnání, usmíření“. Z její vědecké rady se stáhlo i dokumentační a kulturní centrum německých Romů a Sintiů.

Polský ministr zahraničí Radoslav Sikorski označil výroky Steinbachové za skandální. Šéf křesťansko demokratické parlamentní frakce Volker Kauder prohlásil na závěr zasedání vedení unionistických stran, že otázka německé viny na válce je zde jasná. Poté Steinbachová oznámila své odstoupení z vedení strany, protože CDU, která byla po dlouhou dobu jedinou politickou silou, která se brala za vyhnance, není nyní již na dobré cestě. Na sobotních berlínských „Dnech vlasti německých vysídlenců střední a východní Evropy“ bavorský premiér Horst Seehofer se jednoznačně zastal Eriky Steinbachové. Označil ji za upřímnou demokratku a nikoliv revanšistku. „Dokud budu ministerským předsedou, budeme my jako Bavorsko stále na straně vyhnaných z vlasti.“ Na její obranu se již před tím vyslovil mluvčí Sudetoněmeckého landsmanšaftu, europoslanec za bavorské křesťanské sociály CSU Bernd Posselt.

Pokud bude nadále ostřelována z řad opozice, bude to mít nedozírné politické důsledky pro Německo. Jestliže napravo od CDU se vytvoří politická protestní strana, bude to mít dopad i na CSU, prohlásil v „Mitteldeutschen Zeitung“. Steinbachová na svou obranu prohlásila, že každý v této zemi přece ví, kdo druhou světovou válku začal a že to byl Hitler, který otevřel Pandořinu skříňku.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

Spustit audio