Řidiči sanitek v hradeckém kraji si kvůli rozšíření řidičského oprávnění zopakují část autoškoly

20. duben 2023 08:35

Vedení Záchranné služby v Královéhradeckém kraji posílá desítky řidičů sanitek na rekvalifikaci. Doplnit si musí řidičské oprávnění skupiny "C", které jim umožní řídit auta nad tři a půl tuny. Dosud si vystačili s "béčkem", tedy s řidičským průkazem na běžná osobní auta. 

Žádné ministerské nařízení, žádný pokyn - pouze logická úvaha a předvídavost. Tak zdůvodňuje rozhodnutí vedení krajské záchranky.

Čtěte také

Mluvčí Ivo Novák doplňuje, že řidičský průkaz na vozidla do tří a půl tuny stačit nejspíš nebude. „Vnímáme změnu strategie dodavatelů, kteří přímo avizovali, že se v blízké budoucnosti začnou zaměřovat v tomto segmentu na spíše dražší vozidla, nikoliv klasická komerční. A navíc musíme brát v úvahu také rozvoj elektromobility. Dá se tedy předpokládat, že hmotnost těch vozidel se bude posouvat někam výš.“

Oficiální to zatím není, podobné informace nepotvrdilo ani ministerstvo dopravy ani ministerstvo zdravotnictví, vedení záchranné služby si ale tyhle zprávy ověřilo a potvrdilo.

„Proto se raději předem a v klidu připravíme na tuto alternativu, abychom potom v budoucnu nemuseli řešit nějaká velmi rychlá rozhodnutí, říká Ivo Novák, kterého mimochodem také čeká kurs v autoškole v nejbližších dnech.

Čtěte také

Dalším důvodem, proč si řidiči doplňují další skupinu řidičského oprávnění, je postup Úřadu práce, který to vlastně zaplatí.

Vysvětluje ředitel krajské pobočky Úřadu práce Martin Horák. „Občané mohou žádat jako zájemci o zaměstnání o nějakou rekvalifikaci. A protože v tuto chvíli máme poměrně dost finančních prostředků v rámci Operačního programu zaměstnanost, tak jsme se rozhodli, že pokud ten zájem mají, tak jim to umožníme udělat už nyní a nebudeme čekat, až ta nutnost skutečně nastane. V té době už by ty prostředky třeba nemusely být k dispozici.

Všechno se navíc uskuteční v úplně standardním režimu, k řidičům záchranek Úřad práce přistupuje jako ke kterýmkoli jiným uchazečům o rekvalifikaci.

Čtěte také

„Toto je zvolená rekvalifikace, to znamená klasický mechanismus, kdy si zájemce sám vybere a přijde s požadavkem, že má vybraného dodavatele nějaké rekvalifikace a rád by se rekvalifikoval. A v rámci standardního schvalovacího kolečka tady na úřadu práce se to schvaluje, říká Martin Horák.

Sami řidiči si tedy zvolí autoškolu, kterou chtějí využít. Zatím je nahlášeno zhruba 130 takových požadavků.

„Celý tento postup je plynulý a pozvolný. V tuto chvíli nemá žádný vliv na personální kapacitu,“ uzavírá mluvčí krajské záchranné služby Ivo Novák.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související