RIP lidské umění? Explozivní novinkové beaty detonují Teezo Touchdown, Baby Tate a EARTHGANG

6. září 2023

Čerstvý vzduch na americkou rapovou scénu vnáší Teezo Touchdown, který oznamuje vydání debutu, a dává tak vědět, že konec lidského umění se ještě nekoná. Otázkou „co by bylo kdyby“ se zabývá duo EARTHGANG, které nad smrtí lidského umění polemizuje v souvislosti s jejich případným odchodem. Kytary v playlistu Radia Wave zastupují třeba Mannequin Pussy, kteří se hlásí o slovo po dvouleté odmlce. V novinkové rotaci nechybí ani slovensko-české trio Obligate. I Got Heaven!

BlakkBoyz (JID & Lil Yachty) - Half Doin Dope ft. BabyTron

Credits: Benjamin Tolbert, Destin Route, James Edward Johnson III, Miles Parks McCollum
Label: Dreamville
Album: Half Doin Dope single

Rappeři JID a Lil Yachty rozhodně patří k nejpracovitějším postavám rapové scény, točí desky jako na běžícím pásu a kují kolaborace. Ta nejnovější je duo BlakkBoyz, které vytvořili spolu a vydali pod ním dvouskladbový singl. V Half Doin Dope hostuje ještě detroitský rapper BabyTron a track produkoval Groove. Uvidíme, jestli je to trvalejší spolupráci, JID má každopádně na letošní rok naplánované hned dvě desky - novou sólovku Forever & A Day a také společné album s MetroBoomin.

Teezo Touchdown - You Thought ft. Janelle Monáe

Credits: Aaron Thomas, Sarah Aarons, Tyler Cole, Janelle Monáe
Label: RCA
Album: You Thought single

Čerstvě po hostování na albu UTOPIA Travise Scotta se americký rapper a zpěvák Teezo Touchdown vrací s novým singlem You Thought (i zpěvačkou a herečkou Janelle Monáe na featu). Oznamuje tím rovnou i debutové album how do you sleep at night?, které můžeme očekávat už 8. září. Poté, co Teezo Touchdown dostal podporu od rapového titána Drakea, který zmíněné album nazval "jedním z nejlepších alb všech dob", jsme mohli vidět, že se Teezovy sociální sítě zaplnily kreativními videi – vždy s číslem a názvem, ukazující krátké střípky z desky. Track You Thought slouží jako první ochutnávka šíleností, které má pro nás nachystané. Svižné bicí i flow střídají jemné momenty, jež dávají vyniknout zpěvačce Janelle Monáe. To vše zabalené v autentickém rockovém hávu, na který jsme u Teeza zvyklí.

Obligatne - Šepotem

Credits: Kristína Mindová, Štěpán Havel, Jan Čuma
Label: Kabinet Records 
Album: Šepotem single

Původně sólový projekt slovenské zpěvačky Kristíny Mindové, dnes už slovensko-české trio usazené v Brně, rozšířené o baskytaristu Štěpána Havla a bubeníka Jana Čumu. Vidět a slyšet jste je mohli třeba v rámci Radio Wave Studio Session, kde hráli skladby z jejich albového debutu Monológ spásy. Ten – stejně jako novou nahrávku, kterou chystají začátek příštího roku – mají pod křídly Kabinet Records. Novinku předznamenává singl Šepotem, s nímž Obligatne vstupují do neprobádaných vod, otevírají se bohatým vokálním harmoniím a produkčním experimentům. S tím jim pomohl i multiinstrumentalista Richard Grimm aka Boha Vajec. Tklivou píseň s brutální lyrikou tento pátek kapela doplní ještě o videoklip, na kterém spolupracovala s audiovizuálním umělcem Jonášem Svobodou. V playlistu Radia Wave můžete Šepotem zatím slýchat v předpremiéře. Jazzpopové Obligatne budete moct vidět naživo 14. září v trenčínských Garážích nebo 20. září v pražském Rock Café.

Mannequin Pussy - I Got Heaven

Credits: Colins Regisford, John Congleton, Kaleen Reading, Marisa Dabice, Maxine Steen
Label: Epitaph
Album: I Got Heaven single

„I Got Heaven je píseň, která má spojit posvátné a profánní a připomenout, že všichni jsme dokonalí přesně tak, jak jsme byli stvořeni. A že nikdo nerozhoduje o tom, jak by měl, nebo neměl člověk žít,“ říká v tiskové zprávě k novému singlu Marisa Dabice z filadelfské čtveřice Mannequin Pussy. Ta kromě nového singlu tento týden stihla také odkoupit své mastery k předchozím skladbám z desky Patience, kterou vydali v roce 2019, a založit nový label. Příjemně ostrou skladbu plnou řízných kytar produkoval John Congleton a pro Mannequin Pussy jde o první po dvouleté odmlce. Vyšel k ní také videoklip, který režírovali Mason Mercer a Anthony Miralles.

EARTHGANG & Spillage Village - Die Today

Credits: Eian Parker, Olu Fann, Buddy Red
Label: Dreamville
Album: Die Today single

„Řekni mi miláčku, kdybych dneska zemřel, přišla bys políbit moji rakev?“ Atlantské duo EARTHGANG si vybralo neobvyklé téma nového singlu a v textu Die Today přemýšlí, co by se stalo, kdyby dnes zemřeli. V podobném duchu se nese i video ke skladbě, které má ale i humornější polohy – třeba bizarní proslov, který na jejich pohřbu pronese rapper Denzel Curry. U singlu samotného si možná někdo vzpomene na jejich atlantské kolegy OutKast, duo Johnny Venus & Doctur Dot (jinak členové kolektivu Spillage Village) s chytlavým singlem teasuje nové EPčko EARTHGANG vs the Algorithm: RIP Human Art. To mělo původně vyjít už v červenci, ale nejspíš se zdrželo.

Baby Tate - Jersey

Credits: Tate Farris, Brittany Campbell, Sam Homaee, Justin Tranter
Label: Warner 
Album: Jersey single

Už je to osm let, co atlantská rapperka Baby Tate prorazila díky virálním hitům Hey Mickey! a I Am (tehdy si ještě říkala Yung Baby Tate). Od té doby se objevila třeba na desce JIDa a její píseň zazněla v seriálu Euforie. Teď se vrací s novým singlem Jersey, který skládá poklonu městu New Jersey a hlavně explozivnímu beatu, který se zrodil v tamních klubech – čím dál populárnější jersey beat pro ni produkoval Sam Homaee. Singl Jersey je ale také o tom, jak Baby Tate brečí v klubu a přemýšlí o vztahu, který na ní zanechal jizvy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.