Robert Břešťan: Skóre Harryho Pottera

10. červenec 2009

I kdybyste si do vyhledávače Google zadali jména třeba všech českých politiků, nedostanete se k číslu 98 milionů 400 tisíc záznamů jako v případě Harryho Potterra. Tak pro srovnání - Mirek Topolánek má "Google skóre" 2 miliony 90 tisíc, Jiří Paroubek 855 tisíc a do třetice třeba Václav Klaus 1 milión 670 tisíc.

Kdyby měli tak masivní marketingovou podporu svých stran, takové autory, scénáristy a režiséry, jaké se těší knižní a o to více filmová sága o malém, teď už skoro dospělém čaroději, byli by na tom asi trochu lépe. Těšit je může aspoň to, že za nevyřčenými jmény "Ten-jehož-jméno-nesmíme-vyslovit" či "Vy-víte-kdo", se zejména v politických komentářích mohou skrývat i oni...

Ale pryč od české politiky. Tahle glosa bude filmová (možná trochu recenze, i když autor nechce fušovat do řemesla kolegům z kulturních rubrik, natož renomovaným filmovým kritikům). I do českých kin se totiž 16. července přichází v pořadí šestý díl Harry Potter a Princ dvojí krve. A fanoušci se mají na co těšit.

Teze, že čtenáři rostou se svou knihou zde platí beze zbytku. Těžko si představit, že by film s místy až hororovou atmosférou byly schopné přestát šesti, sedmi, osmileté a možná i starší děti bez úhony. Tím spíš, že režisér David Yates své dílo nafoukl až na dva půl hodiny. A stejně musel asi zběsile stříhat, aby se mu na stopáž sto padesáti minut vešlo vše, co natočil.

U filmů "na pokračování" ale pochopitelně platí, že se předem očekává, že je divák v obraze a tempo se tedy nijak nemusí zdržovat vysvětlováním toho, co má a musí být všem jasné. Režisér i střihači tím mají práci aspoň trochu lehčí. I tak ale film pádí kupředu, co to dá, a našla by se místa, která by si zasloužila trochu vysvětlení. Hledat vady na kráse by ale bylo hnidopišské už proto, že na nový šestý díl potterovské ságy těžko jen tak z ničeho nic dorazí někdo, kdo neviděl předchozí díly, či aspoň nečetl knihu.

Na druhé straně - i když by byl bezpochyby zmaten dějem, film by si i takový divák užil pro film sám. Natočen je totiž skvěle. Už úvodní scéna je navýsost slibná. Záběr na temná mračna nad Londýnem, efektní útok Smrtijedů, jenž odnesou i nevinné mudlovské oběti, které měly tu smůlu a v nesprávný čas se procházely po Millennium Bridge...

Nechybí ale ani humor, třeba u pasáže, kdy je Harry doslova opilý štěstím a baví se s novou postavou filmové série profesorem Horácem Křiklanem ztvárněným oscarovým hercem Jimem Broadbentem.

J.K. Rowlingová v šestém díle vedle boje proti sílícímu Lordu Voldemortovi věrně popsala i hormonální bouře dospívajících čarodějů. Film to zachycuje trochu zrychleně, místy rozpačitě, přesto docela uvěřitelně. Exceluje při tom zejména představitel Rona Weaslyho Rupert Grint. V těchhle fázích má film až komediální parametry.

Šestý díl je každopádně a především velmi temný a je dokonalou přípravou na ještě temnější díl sedmý. Ten se Warner Bros bohužel rozhodly rozseknout ještě na polovinu. Příslibem ale je, že Harryho Pottera a Relikvie smrti - jedna i dvě - točí opět režisér David Yates. Hotovo má být v roce 2011.

Autor je šéfredaktor ČRo Rádia Česko

Spustit audio