Rocker versus podcaster: ring volný

1. březen 2022

V posledních týdnech se v internetovém ringu střetly dvě těžké váhy z jiných světů. V jednom rohu byl legendární hudebník Neil Young, v druhém nejpopulárnější podcaster světa Joe Rogan.

Young jako malý prodělal těžkou dětskou obrnu. Vakcína vznikla až pár let poté. Snad i proto ho dráždil Roganův podcast, který dával prostor lidem zpochybňujícím očkování (zde proti covidu) a který exkluzivně nabízí služba Spotify. Když se 270 lékařů podepsalo pod otevřený dopis požadující, aby firma Spotify zasáhla a zamezila šíření dezinformací, nic se nestalo. Young se rozhodl, že je podpoří. Napsal Spotify, že si může vybrat: buď bude nabízet ve svém katalogu písničky Neila Younga, nebo Roganův podcast. Obojí ne.

Upřímně, Young měl na Spotify pifku už předtím. Hudebníci pravidelně naříkají, že je Spotify okrádá. Za jedno přehrání písničky totiž dostanou 0,004 dolaru, takže pokud byste chtěli dosáhnout na českou minimální mzdu, museli byste mít skoro dvě stě tisíc poslechů měsíčně, a to jen za předpokladu, že by si nic nestrhl váš vydavatel. Young měl něco kolem sedmi milionů měsíčních posluchačů. Nevíme, kolik toho naposlouchali, ale asi si tohle gesto mohl dovolit.

Joe Rogan a jeho podcast na Spotify

Kalkulačku možná vzali do ruky i ve Spotify. Ale spíš ne, protože hned museli vidět, kde je víc peněz. Vydělávat na streamování hudby není terno, s vydavateli bojujete o každý cent. A pokud odejdou, tak jste bez nahrávek nahraní.

Proto se Spotify pustilo do podcastů. Chtělo nabízet obsah, u nějž nebude závislé na hudebním průmyslu. Před dvěma lety exkluzivně odkoupilo práva na nejpopulárnější podcast světa Joea Rogana a prodává u něj inzerci. Podle posledních zpráv do toho dalo až dvě stě milionů dolarů. Na to by Young potřeboval padesát miliard poslechů svých písní. Z Younga nic moc nekápne, u Rogana má Spotify obří příjmy z reklamy.

Z Younga nic moc nekápne, u Rogana má Spotify obří příjmy z reklamy.

Jenže mediální tlak neustával, tak Spotify muselo reagovat. Šéf firmy Daniel Ek řekl, že není majitelem Roganova podcastu, jen ho distribuuje, a tedy ho nemůže „cenzurovat“. Zajímavý myšlenkový konstrukt. Když zaplatíte spoustu peněz za to, že nějaký obsah je jen a jen u vás, těžko tvrdit, že nejste vydavatelem.

Na druhou stranu ale Spotify vydalo nová pravidla pro podcastery, která říkají, co nesmějí tropit. Postihem je smazání epizody a při opakovaném porušení pravidel pak vykopnutí ze Spotify. U Rogana postupně Spotify smazalo zhruba sto epizod. Ale jak asi tušíte, výpověď nedostal. Z katalogu zmizel Young.

Takže když se vrátíme zpět do ringu, tak Joe Rogan (sám dříve špičkový zápasník v taekwondu) neměl moc práce. V tomhle souboji na něj Neil Young ani nedosáhl. Younga to možná inspiruje k nové písni, na Spotify ji však neuslyšíte.

autor: aja
Spustit audio

Související

Více o tématu