Romové očima dvou generací

2. červenec 2004

Od 2. července je v prostorách kaple sv. Jana Nepomuckého na Jungmannově náměstí v Praze 1 otevřena výstava fotografií Romové očima dvou generací. Výstava chce prostřednictvím fotografií Romů z různých částí Čech, Moravy a Slovenska, které mapují romskou komunitu od poloviny 50. let minulého století až po současnost, přiblížit návštěvníkům způsob života, kulturu, tradice a filozofii tohoto etnika. Autorky fotografií jsou přední česká etnografka a fotografka PhDr. Eva Davidová a fotografka a novinářka Jana Tržilová.

Černobílé fotografie PhDr. Evy Davidové, která patří mezi přední badatele a zakladatele romistiky, zachycují život Romů v jeho každodennosti. Staly se uměleckým dokumentem cesty, kterou Romové procházeli a mnohé z nich i skutečným dokumentem doby. Její první fotografie usedlých slovenských i českých olašských romských společenství se datují již od poloviny 50. let. Fotografie, jako specifické vyjádření, Evu Davidovou vždy provázely, emotivně rozšiřuje účinek její odborné práce, jsou sdělením vyjádřeným beze slov.

Romové

V podobném duchu se nese i práce Jany Tržilové, jejíž tvorba dokumentuje ryzí současnost. V portrétech Romů se snaží zachytit jejich jedinečnost, náladu, ale i stopy, které do nich vepsal život sám. Naivní dětské tváře staví do kontrastu s tvářemi starých lidí, poznamenaných životními zkušenostmi. Tyto fotografie inspirovaly britského hudebního skladatele Jaze Colemana ke zkomponování Concerta Grossa, v němž využívá motivů romské lidové hudby.

Výstava je postavena na kontrastu úhlu pohledu na romskou komunitu těchto tvou fotografek, které zastupují dvě generace, na jejich zvyky, tradice a pohled na život. Romové se ve své podstatě za dobu, jenž obě autorky dělí, nezměnili. Změnilo se pouze prostředí, ve kterém žijí.

Výstavu Romové očima dvou generací můžete navštívit do 14. července.

Spustit audio