Romové slaví mezinárodní den. Před 44 lety si schválili hymnu i vlajku

8. duben 2015

Dnes je Mezinárodní den Romů. Právě 8. dubna v roce 1971 se poblíž Londýna sešel historicky první Světový romský kongres. Delegáti se tam mimo jiné shodli na podobě mezinárodní romské vlajky a hymny.

Romové slaví svůj mezinárodní den od roku 1990, kdy ho oficiálně vyhlásili členové 4. kongresu Mezinárodní romské unie ve Varšavě.

V Česku se o dni Romů začalo mluvit ve druhé polovině devadesátých let. Podle romského aktivisty a ředitele organizace Ara Art Davida Tišera je ale o něm mezi českými Romy pořád malé povědomí.


Romové považují za svou hymnu píseň Gelem, Gelem. Romská vlajka se skládá z modrého pruhu, který značí oblohu, a zeleného, který připomíná zemi nebo trávu. Uprostřed je kolo, takzvaná čakra. To odkazuje na indický původ Romů a zároveň znázorňuje kočování Romů po světě.

„Ještě stále máme co dohánět. Mnoho Romů neví, že 8. dubna se Mezinárodní den Romů slaví. Jsou mnohá města, kde se vůbec neslaví a kde žádná akce nikdy nebyla,“ podotýká Tišer.

Největší oslavy jsou každoročně v Praze a Brně. V moravské metropoli se už na náměstí Svobody připravuje kulturní program.

V Praze se chystá speciální galavečer, na kterém studenti předají ceny romským osobnostem. Součástí oslav je také koncert, na kterém vystoupí například Jan Bendig, Erika Fečová nebo Ondřej Ruml.

Mezinárodní den Romů je také příležitostí k diskusi o postavení této menšiny v Česku.

Romská vlajka

Sedm velvyslanců v České republice letos podepsalo prohlášení, ve kterém vyjadřují podporu romské komunitě u nás. Zdůrazňují v něm, že Romové často žijí na okraji společnosti a čelí diskriminaci v celé Evropě.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD považuje za naprosto stěžejní věc vzdělávání romských dětí. S tím souhlasí také Jana Vargovčíková z Amnesty International.

„Průměrná úroveň dosaženého vzdělání je u romské menšiny nižší, než je celorepublikový průměr. Má to několik příčin a jednou z významných je právě nerovný přístup ke kvalitnímu vzdělání,“ upozornila Vargovčíková.

Mezinárodní den Romů na Slovensku

Na Slovensku si Romové připomínají svůj den hudbou, tancem, nejrůznějšími sportovními a kulturními akcemi, ale i darováním krve. Například v Bratislavě si s nimi zahráli fotbal zástupci americké ambasády, včetně velvyslance.

„Chceme upozornit na překážky, kterým Romové čelí každý den," řekl diplomat.

Mezi Romy se do osad na východě Slovenska vydal prezident Andrej Kiska. Podle něj chybí společnosti a zaměstnavatelům větší důvěra vůči této menšině.

Vyzval proto slovenské podnikatele, starosty i ředitele škol, aby dali občanům romského původu šanci a nabídli jim práci. Na Slovensku žije téměř půl milionů Romů, většina z nich právě v osadách.

Spustit audio