Ronald Zollman poprvé jako hlavní hostující dirigent SOČRu

24. listopad 2011

28. listopadový večer v Rudolfinu bude Ronalda Zollmana nepochybně památným: poprvé totiž předstoupí před publikum ve Dvořákově síni jako hlavní hostující dirigent SOČRu. O tom, že přichází s novými repertoárovými podněty, svědčí hned nadcházející program, sestavený výhradně z hudby francouzské a pokrývající sto padesát let hudební tvorby.

Završí ho Berliozova Fantastická symfonie, dojde i na Milhauda a Faurého – od nich uslyšíme skladby pro violoncello se sólistou Petrem Nouzovským, a úvod je vyhrazen pro jednoho z největších žijících světových skladatelů, u nás ovšem stále ještě zřídka uváděného Henriho Dutilleuxe. Veřejná generální zkouška se koná 28. listopadu od 9.30 hodin. Záznam večerního koncertu nabídne ČRo 3 – Vltava v úterý 6. prosince od 20 hodin.

PROGRAM:
Henri Duttileux
Métaboles, cyklus skladeb pro velký orchestr

Darius Milhaud
Koncert pro violoncello a orchestr č. 1, op. 136

Gabriel Fauré
Elegie pro violoncello a orchestr c moll, op. 24

Hector Berlioz
Fantastická symfonie, epizoda ze života umělcova, op. 14


Dirigent: Ronald Zollman
Sólista: Petr Nouzovský, violoncello

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 28. LISTOPADU, 19.30 HODIN
veřejná generální zkouška, pondělí 28. listopadu, 9.30 hodin
Záznam koncertu vysílá Český rozhlas 3 - Vltava v úterý 6. prosince od 20 hodin.

Pozdrav Ronalda Zollmana pražskému publiku


Drahé pražské publikum, dámy a pánové,

dovolte, abych Vás s radostným pohnutím v duši oslovil několika slovy. Příčiny mého rozpoložení jsou mnohé, v neposlední řadě však mezi ně patří láska, kterou chovám k Vašemu městu a lidem, kteří v této významné, nádherné a dech beroucí kolébce evropské kultury žijí.

Praha mi přirostla k srdci už před mnoha lety, dávno předtím, než jsem zde začal vystupovat. V paměti mi navždy zůstane má první pražská cesta, kdy jsem měl pocit, že na mě za každým rohem čeká Mozart. I poté, co jsem přinejmenším stokrát přešel Karlův most, ve mně tento pocit zůstává stejně svěží, jako tomu bylo poprvé. Všude, na obou stranách řeky, mě stále pronásledují stíny Mozarta, Kafky, Dvořáka, Smetany... a to navzdory davům všudypřítomných návštěvníků! Prošli jste se někdy po Karlově mostě v březnu při ranním úsvitu? Stojí za to si kvůli tomu přivstat - spatříte čirou krásu Prahy bez turistů!

Poté mě s Vaším městem spojily profesní povinnosti. Započaly koncertem soudobé hudby se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Na programu byla díla náročná jak z pohledu hudebníků, tak i hostů v sále. Samé premiéry. To, upřímně řečeno, není nejvhodnější způsob, jak navázat kontakt s publikem. Přesto jsem již od počátku cítil, že se nacházím na půdě otevřené umělecké komunikaci. Na zmíněný koncert dodnes velmi rád vzpomínám. Dokonce i na zkoušky, protože se nesly v duchu impozantní soustředěné práce a hlubokého zaujetí každého z účinkujících.

Později jsem hostoval u několika dalších českých orchestrů a k SOČRu jsem se vrátil v lednu 2010, tentokrát již s "normálním" programem z děl Suka, Mozarta (už zase!) a Šostakoviče. Uvedený koncert vyústil v mé jmenování hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Jak rád se s Vámi v nové funkci poprvé setkávám!

Program dnešního koncertu, který je věnován francouzské hudbě, završí světoznámý mistrovský opus, Berliozova Fantastická symfonie. Těší mě, že jí předchází dílo Henriho Dutilleuxe, bezpochyby jednoho z největších žijících světových skladatelů, a rovněž dva kusy pro violoncello od Milhauda a Faurého. Náš program tak pokrývá sto padesát let hudební tvorby. A brzy před Vás s potěšením předstoupím s dalším programem, převážně od českých autorů.


Doufám, že z těchto hudebních setkání budete mít stejný požitek, s jakým k jejich interpretaci přistupuji já!

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace