Rozchodníky nad hlavou. První škola v Pardubicích má zelenou vegetační střechu

23. říjen 2023 11:34

Zdobí rodinné domy a čím dál častěji se vegetační koberce objevují i na veřejných budovách. Zelené střechy přitom nejsou jen okrasou, ale i způsobem, jak bojovat s klimatickou změnou. Pomáhají zmírnit přehřívání budov a dokáží zadržovat vodu z dešťů. Touto cestou se teď vydává i pardubický magistrát. Pro pilotní projekt vybral základní školu Erno Košťála na panelovém sídlišti Dubina.

„Hlavním záměrem v tomto panelovém sídlišti je zadržování vody, což znamená, že když přijde přívalový déšť, tak je to velká úleva pro kanalizaci,“ říká Radek Herzig z realizační firmy, která ozelenila přibližně 3000 metrů čtverečních ploché střechy.

Vegetační koberce jsou položené také na dalších třech školních budovách a samotnou vegetační vrstvu tvoří malé zelené rostlinky - rozchodníky. „Je to suchomilná rostlina. Přirovnal bych to ke kaktusu nebo sukulentům. V těch kobercích tady máme 5 až 8 druhů rozchodníků.“

Zelená střecha na základní škole Erno Košťála na sídlišti Dubina v Pardubicích

Podle Radka Herziga je vegetační střecha bezúdržbová, rostlinám stačí, když občas zaprší. „Po obvodu střechy jsou kačírkové lišty, které zadržují to okrasné kamenivo tak, aby došlo i k filtraci při odvodnění ploch jednotlivých střech.“

Budou další

„Věřím, že to bude funkční, že to ochladí i tu školu samotnou, protože ta skladba má nějakou výšku, zadržuje nějakou vlhkost, takže i v letních měsících věřím, že to může v té škole výrazně pomoci,“ přibližuje další funkci zelené střechy primátor Pardubic Jan Nadrchal z hnutí ANO. Podle něj teď tipují další městské budovy, kde by zelené střechy mohly osvěžovat okolí.    

„Principiálně se na to hodí jakákoli škola, která má rovnou střechu, samozřejmě je to záležitost statiky, ale věřím tomu, že se toho v budoucnu dočkáme i na dalších zařízeních města.“ Stavba nových vegetačních střech na základní škole na Dubině zabrala asi tři měsíce, radnice za ni utratila 12 milionů korun, většinu nákladu zaplatila z dotace.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související