Rozhlasové hry živě - poslechové semináře Českého rozhlasu

25. duben 2006

Netradiční setkání se slovesnou tvorbou nabízí studentům středních škol v celé republice Český rozhlas. V regionálních studiích se vždy až stovka studentů seznámí s vybranou rozhlasovou hrou a následně nejen o ní diskutují s autory, režiséry či režiséry ozvučení a dalšími tvůrci. Navíc jsou pro nastupující posluchačskou generaci připraveny informace o vysílání a aktuálním dění v Českém rozhlase.

Mimořádné bylo úterý 18. dubna. Cyklus Rozhlasové hry živě zavítal s kontroverzní hrou Zpověď do Českých Budějovic. Poslechového semináře se zúčastnil nejen generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík, ale i hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník, který nad projektem přezval záštitu. O velmi citlivém tématu pedofile nejen v církvi, jakož i o slovesné tvorbě včetně zvukových efektů, hovořili se studenty režisér hry Aleš Vrzák a jeho zvukoví kolegové Petr Šplíchal a Jiří Litoš. Nechyběly proto ani ukázky zvukové magie v tradičním i elektronickém podání.

Cyklus Rozhlasové hry živě si svou premiéru odbyl na konci března v ostravském Studiu 1. Pro studenty z Ostravy a okolí byla připravena rozhlasová hra Děvčátko Momo a ukradený čas, která vznikla na motivy stejnojmenné knihy Michaela Endeho. Ve hře autora slavného Nekonečného příběhu účinkují Berenika Kohoutová, Václav Vydra, Stanislav Zindulka, Viktor Preiss, Daniela Kolářová, Jaroslav Kepka, Pavel Soukup a Jan Přeučil. Také v závěru ostravského semináře proběhla diskuze autorů se studenty. Jitka Škápíková - autorka "pohádky pro dospělé" odpovídala na dotazy studentů, kteří vyjadřovali své pozitivní i negativní dojmy z poslechu.

Třetí a prozatím poslední díl nového projektu se uskutečnil v úterý 25. dubna v Hradci Králové. Studenti zdejších škol poslouchali mikrohry Daniely Fischerové Micura nežere a Velká vteřina. Hru Král omylů sehrála autorka D. Fischerová spolu s režisérkou Hanou Kofránkovou živě přímo před studenty.

V dalších týdnech se seriál Rozhlasové hry živě přesune 5. května opět do Ostravy a koncem května rozšíří své dosavadní cíle o studio Českého rozhlasu Olomouc.

Spustit audio