Rozpačitá koalice v SRN

14. březen 2006

Velká koalice v Německu, tedy stran CDU/CSU a SPD, chtěla zajistit nová pracovní místa a místo toho dokonce situaci zhoršuje. Alespoň to vyplývá z analýzy zpravodajského časopisu Der Spiegel. Spolkový úřad práce před pár dny ohlásil, že situace na pracovním trhu se nezlepšila: Německo má pořád přes pět milionů nezaměstnaných.

0:00
/
0:00

Kancléřka Angela Merkelová však stále opakuje totéž: Nálada v koalici je bezvadná. Poučena psychology, že konjunkturu zvyšuje i očekávání, systematicky se snaží vylepšovat náladu, aniž nová vláda ve skutečnosti na nějakých změnách pracuje.

Tři měsíce po startu velké koalice se tváří, jako kdyby za stávající problémy nesl odpovědnost někdo jiný, i když ve skutečnosti podle Der Spiegelu, tato vláda nezačala de facto ještě ani vládnout.

Kancléřka se stále směje, tancuje na všech světových jevištích, ale v Německu vše zůstává při starém. Kouzlo nového vyhlášeného začátku může odvanout stejně rychle, jako začalo fungovat po volbách. Nálada signalizující růst i obliba nové vlády dosáhly sice rychle maxima, jenže - jak zdůrazňuje časopis - jen samotná existenc koalice nemůže nic změnit.

Ukazují to i fakta: Situace na pracovním trhu se za tři měsíce vůbec nezměnila. Každý týden ztrácí Německo dva tisíce pracovních míst. Německo má stále 12,2 procenta nezaměstnaných a stále roste číslo dlouhodobě nezaměstnaných, což zvyšuje tlak na státní výdaje. Vyhlášené programy na podporu výzkumu a inovace zůstaly jen na papíře. Slibované strukturální reformy se neuskutečňují a naopak místo boje proti nezaměstnanosti se za stávající vlády situace ještě vyostřuje. Takzvaný balíček opatření sice pomáhá konsolidavat státní rozpočet, ale konjunktuře škodí. Všechna opatření se umenšují díky velkým státním výdajům, které dosahují nejvyšších čísel v dějinách Německa. Nové daně mají sice od občanů a hospodářství vybrat 40 miliard eur ročně, ale právě o ně se sníží kupní síla.

Podle Ullricha Heilmanna, který prognózuje konjunkturu, všechna zmíněná opatření budou mít negativní vliv na růst a zaměstnanost. Expert dokonce nevylučuje další fázi stagnace německého hospodářství. Podle něj se hospodářský růst v příštích třech letech sníží o devět procentních bodů, což bude mít za následek ztrátu 250 000 pracovních míst. Navíc v minulých dnech nová vláda škrtla podporu tzv. minijob, malých pracovních míst pro méně kvalifikované, což zvýší výdaje na podporu asi o dvacet procent. A reforma zákonů pro nové země, tedy bývalou NDR, tam situaci dle Der Spiegelu rovněž neponmůže: Bude mít za následek, že se sníží rozdíly mezi nejnižšími příjmy a podporou v nezaměstnanosti, což bude mít vliv na aktivity nezaměstnaných. Už se jim nebude vyplácet shánět práci: stačí pobírat podporu a tu a tam pracovat načerno. Přes tuto velmi negativní bilanci výsledků vládnoucí koalice stále slaví změnu trendů k lepšímu a kancléřka Merkelová se stále šťastně usmívá: všechny problémy, které se stávají den ode dne hůře řešitelnými se tím snaží v očích veřejnosti umenšit, což ale nemůže být pro žádnou stranu a vládní koalici program. Její snaha soustředit se hlavně na uklidnění nálady by neměla znamenat zanedbání reforem, což se ovšem děje, a to by mohlo přivést Německo minimálně nejprve do krize očekávání, která předchází každou skutečnou krizi hospodářskou i politickou.

Spustit audio