Rybovka s Petrem Popelkou

20. prosinec 2022

Symfonický orchestr Českého rozhlasu nadělil posluchačům Českého rozhlasu vánoční dárek v podobě dvou provedení Rybovy mše vánoční v Obecním domě.

Obě provedení dirigoval šéfdirigent SOČRu Petr Popelka, který s tímto nápadem přišel. Jako sólisté vystoupili sopranistka Dana Burešová, mezzosopranistka Štěpánka Pučálková, tenorista Daniel Matoušek, bas Jozef Benci a sbory Carmina Bohemica, Kühnův smíšený sbor (pánská část) a Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu - všechny sbory pod vedením sbormistryně Věry Hrdinkové.

První koncert byl od tří hodin, takže přišlo mnoho rodin s dětmi. Zároveň prostor Obecního domu nabídl nezvyklý prostor pro provedení Rybovy mše, která se tradičně zpívá v kostelech. Potlesk publika ale potvrdil, že atmosféra koncertů byla vskutku vánočně radostná.

Ještě jedno velké pozitivum pro nás měla tato vystoupení. Záznam koncertu se vysílal na Štědrý den na stanici Český rozhlas Vltava. Komu se poštěstí být na Štědrý den v tolika českých domácnostech?

Vstupné na koncert bylo symbolické ve výši 60 korun, což je výše rozhlasového poplatku, o který Český rozhlas dlouhodobě usiluje (současná výše je 45 Kč měsíčně).

Jakub Jan Ryba: Česká mše vánoční

Dana Burešová soprán
Štěpánka Pučálková mezzosoprán
Daniel Matoušek tenor
Jozef Benci bas

Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu
dámy ze sboru Carmina Bohemica
pánové z Kühnova smíšeného sboru
Věra Hrdinková sbormistryně
Petr Popelka dirigent