S člověkem, který chce spáchat sebevraždu, mluvíme lidsky, s tím, kdo drží rukojmí, důrazněji, popisuje policejní vyjednavač

22. leden 2024

Jiří Kolban vystudoval elektroprůmyslovku v Českých Budějovicích, na vojně se dostal k brigádě rychlého nasazení a záhy nastoupil k zásahové jednotce Policie České republiky, kde slouží dodnes. Od roku 2014 vede tým jihočeských policejních vyjednavačů.

V jižních Čechách působí dvanáct vyjednavačů. Jsou rozeseti po celém kraji, aby dokázali být včas u jednotlivých případů. Těmi nejčastěji bývají pokusy o sebevraždu, ale někdy i zadržování rukojmích a podobně.

Jiří Kolban oceňuje, že jeho lidé vedle své běžné policejní práce zvládají právě i nelehkou roli policejního vyjednavače. Snoubí se v ní adrenalin, empatie a zároveň chladný rozum. A nedá se úplně naučit. Mnoho věcí musí vyjednavač zvládnout citem.

„Člověk si může říkat cokoliv, nacvičovat cokoliv, ale realita může být jiná. Ten, s nímž jednáme, může například zkoprnět, přestane mluvit, přestane se hýbat, přestane reagovat. To je těžká situace,“ líčí zkušenosti z praxe Jiří Kolban.

Na každého platí něco jiného – jinak se vyjednává s ženou, mužem, člověkem mladším, člověkem zkušenějším. „Se sebevrahem se snažíte bavit lidsky. Dotyčný je sklíčený, takže se snažíte být na jeho úrovni, případně pod ní,“ říká Jiří Kolban, „naopak pokud jde o barikádovou situaci, zadržování rukojmích a podobně, je situace vyhrocenější a vyjednavač musí volit jiná slova. Je v některých věcech důraznější.“

Čtěte také

Domluvit se s člověkem v amoku je podle něj rovněž těžší. „Je důležité nechat ho vykřičet. Musí být pod kontrolou, ideální je udržovat oční kontakt, ale je dobré nechat ho vypovídat. On se zklidní, vyjednavač se něco dozví a najde se nějaké řešení,“ vysvětluje specialista.

Ještě složitější je vyjednávání s duševně nemocnými lidmi. „Ti nejednají racionálně, leckdy mají bludy, vidí kolem sebe nebezpečí, které ve skutečnosti neexistuje, ale oni se ho bojí. Případně jim jakési hlasy našeptávají, aby něco udělali, aby někomu ublížili. Nereagují tak, jak by se dalo očekávat,“ potvrzuje Jiří Kolban.

Psychicky narušeného člověka se tedy policisté učí rozpoznat a mít pro zásah proti němu záložní plán. „Nemusí to tak být vždycky, ale často to může končit záchrannou akcí nemocného. Prostě se ho nepodaří přesvědčit. Takže nouzový plán spočívá například v tom, že vyjednavač odpoutá pozornost a kolegové útočníka zajistí,“ uvádí Jiří Kolban.

Celý rozhovor s vedoucím týmu jihočeských policejních vyjednavačů Jiřím Kolbanem si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.