S Dalajlámou se chce sejít kanadský premiér, Čína znovu protestuje

27. říjen 2007

Jen necelé dva týdny poté, co nejvyšší tibetský duchovní vůdce dostal za přítomnosti prezidenta Spojených států Zlatou medaili amerického kongresu, přivítá Dalajlámu v pondělí ve svém úřadě šéf kanadské vlády Stephen Harper. Podle Číny ale schůzka není v zájmu kanadsko-čínských vztahů.

Peking považuje Dalajlámu za separatistu a odmítá i jím navrhovanou širokou autonomii Tibetu. Tibet je obrovským zdrojem nerostných surovin a Čína se ho z tohoto důvodu nikdy nevzdá. Také proto Dalajláma nepožaduje nezávislost, snaží se alespoň dosáhnout toho, aby Tibeťané měli větší podíl na rozhodování o své zemi.

Peking naproti tomu potvrdil posilování svého vlivu přijetím nařízení, že v budoucnu už musí o jmenování nejvyšších lámů rozhodovat komunistické úřady, tedy i o reinkarnaci. Minulý týden také čínské bezpečnostní složky provedly razie v několika tibetských klášterech, v nichž buddhističtí mniši oslavovali americké ocenění Dalajlámy.

Světoví politici chtějí vyvíjet na Čínu tlak, aby s Dalajlámou jednala právě setkáváním s nejvyšším tibetským duchovním. Ještě před schůzkou s kanadským premiérem Harperem ale Peking prohlásil, že není ani v zájmu Kanady ani v zájmu kanadsko-čínských vztahů.

Spustit audio