S jazzovou studentskou kapelou si zahrál i budoucí anglický král. A století od narození božské Sarah!

22. březen 2024

Severokarolínská univerzita stráží dva malé poklady, altsaxofon a klarinet, na které hrál její dávný student a pozdější populární hudebník a kapelník Hal Kemp, který přišel na svět 27. března roku 1904, tedy před 120 roky, ve městě Marion v Alabamě.

Hal Kemp sice zmiňovanou školu nedokončil, nicméně sestavil ze spolužáků velmi dobrou hotjazzovou kapelu, s níž dokonce zamířil do Anglie. Při zpáteční plavbě do Ameriky se ke Kempově muzikantské partě přidal velmi vzácný pasažér, princ z Walesu, pozdější „jednoroční“, k abdikaci donucený král Eduard VIII., který si s ní prý zahrál na bicí.

Tato nečekaná příhoda zaujala americký tisk, a to dopomohlo na začátku velmi schopnému muzikantovi Halu Kampovi v publicitě a pak též v úspěšné kariéře. Předčasně ukončený příběh saxofonisty, klarinetisty a kapelníka Hala Kampa načrtneme v půlhodinové swingové, potažmo jazzové náladě.

V ní také vzdáme hold „božské“ zpěvačce, před 100 roky narozené Sarah Vaughan a jejím strhujícím vokálním výkonům – s výjimečným hlasovým rozsahem, tříoktávovým kontraaltem, frázováním, perfektní technikou a schopností intonovat i scatovat a improvizovat jako by svým zpěvem vytvářela vždy novou píseň. 

A náležité entrée bude patřit R. A. Dvorskému, který se narodil 24. března před 125 roky, jeho Melody Boys a písničce s výmluvným názvem Hudba, hudba jen!

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.