Mezinárodní den žen ve swingu a jazzu s Jihočeškou Hankou Křížkovou, královnou varhan i swingujícími sestrami

8. březen 2024

Píšeme osmý březen, tedy Mezinárodní den žen, a tak interpretační zastoupení má V náladě swingu, potažmo jazzu výhradně něžné pohlaví. Do pořadu vstoupíme spolu s jihočeskou rodačkou, zpěvačkou, pro kterou jsou srdeční záležitostí swing, šanson a blues – Hankou Křížkovou. A s velkým bossa nova hitem Antonia Carlose Jobima a Astrud Gilberto Girl From Ipanema.

Nahrávka písně, jejíž název zkrátil autor českého textu Rudolf Kubík jen na Ipanemu, je z předloňského alba Hanky Křížkové Nic nechci vrátit, které rodačce z jihočeských Strakonic vydal Radioservis.

Další ženou v programu bude jedna z nejvěhlasnějších varhanic této hudební oblasti Shirley Scott. Tato královna varhan, jak se jí přezdívalo, spatřila světlo světa 14. března 1934, tedy před 90 roky, ve Philadelphii.

Shirley Scott si získala renomé díky spojení s vynikajícím tenorsaxofonistou Eddiem „Lockjaw“ Davisem. Obzvláště populární byla jejich více než dvanáctiminutová nahrávka z roku 1958 In the Kitchen, V kuchyni. Shirley Scott se provdala za dalšího černošského prominentního tenorsaxofonistu Stanleyho Turrentina, se kterým často nahrávala v 60. letech.

Čtěte také

The Clark Sisters, to je název v současnosti v zámoří velmi ceněné gospelové pětičlenné černošské sesterské vokální skupiny z Detroitu, avšak vězte, že dříve pod tímto názvem působila pro změnu bělošská, čtyřčlenná, také však sesterská a navíc výborně swingující vokální formace z Grand Forks v Severní Dakotě. Ve vybraných nahrávkách Sester Clarkových bude cítit vliv jejich někdejšího zaměstnavatele – slovutného kapelníka Tommyho Dorseyho, avšak také Glenna Millera.

Ženská vokální skupina obstará i závěr swingové a jazzové nálady. Bude částečně z Čech, i když s anglickým názvem Hot Sisters. Pod ním se v současnosti skrývají dvě česko-rakouské zpěvačky Doris a Sophia Lamošovy, ovšem před osmi roky, kdy Hot Sisters natočily album Swing je můj king, k nim patřila ještě Alice Bauer. A z této desky je naše poslední písnička Láska má je boogie.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související