Sacharovova cena pro saúdskoarabského blogera Raífa Badáví, katedrála svatého Olafa a dokument Nosta aetate

31. říjen 2015

Sacharovovu cenu za svobodu myšlení letos získal saúdskoarabský bloger Raíf Badáví, odsouzený za údajnou urážku islámu. Badáví je zakladatelem internetové stránky Free Saudi Liberals.

V roce 2012 byl zatčen kvůli tomu, že kritizoval saudské duchovní a vyzýval, aby se v Saudské Arábii změnil způsob praktikování islámu. Později byl odsouzen k desetiletému trestu vězení, 1000 ranám bičem a pokutě. Letos v lednu dostal prvních 50 ran. Po ostré mezinárodní kritice byl výkon zbylé části trestu odložen.

Ocenění pojmenované po sovětském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi uděluje Evropský parlament každoročně od roku 1988 jako výraz ocenění za podporu lidských práv a základních svobod.

V norském Trondheimu začala stavba katedrály sv. Olafa

Svatému Olafovi bude zasvěcena nová katolické katedrále v norském Trondheimu. Základní kámen byl položen tento týden. Pozemek, na kterém bude stát, požehnal biskup Bernt Eidsvig. Zprávu přinesla agentura Sir.

Nový chrám by měl být dokončen příští rok na podzim. Nahradí, ten, který byl zbourán kvůli statickým problémům. Trondheim byl od středověku cílem poutníků, protože právě v tamní luteránské katedrále je norský patron král Olaf pohřbený. Téměř devadesát procent Norů se hlásí k luteránům. Římských katolíků je sto třináct tisíc, tedy ani ne jedno procento.

50 let od vydání dokumentu Nosta aetate

Zásadní – tak definovali dokument Nosta aetate zástupci různých náboženství. Ti se ve Vatikánu tento týden sešli při příležitosti padesátého výročí vydání tohoto textu. Nostra aetate je Deklarace o poměru církve k nekřesťanským náboženstvím. Způsob, kterým se vyjadřuje o ostatních vyznáních, znamenal zásadní přelom ve vzájemných vztazích. „Katolická církev neodmítá nic, co je v těchto náboženstvích pravdivé a svaté,“ stojí v ní mimo jiné.

Spustit audio
autoři: Kateřina Rózsová-Horálková , Adam Šindelář