Salesiáni slaví osmdesáté výročí začátku svého působení v českých zemích

29. září 2007

Salesiáni dnes slaví osmdesát let od příchodu prvních misionářů do Československa. Tehdy se prvním sídlem jejich řádu stal Fryšták u Zlína. Páter Ignác Stuchlý tam založil tradici péče o dospívající mládež, podporu vzdělávání a morální síly.

Ředitel Domu Ignáce Stuchlého Jan Komárek připomíná současnou činnost řeholníků: "My tady ve Fryštáku jsme vlastně trochu speciální, protože po vzoru německých salesiánů jsme se pustili do takzvaných orientačních dnů. Programy, které děláme pro školní třídy, je program různých zážitkových her, debat, vykládání na určité téma, které si předem třída zvolí."

Salesiáni jsou významnou římskokatolickou řeholí. Kongragaci založil italský kněz Jan Bosco v roce 1859, má asi 17 000 členů a působí ve 122 zemích světa. Zaměřují se především na práci s mládeží. Jejich cílem je vychovat z mladých lidí dobré křesťany a čestné občany.

Do bývalého Československa salesiáni přišli v čele s Ignácem Stuchlým 28. září 1927. Stuchlý, přezdívaný "Staříček", se zasadil o vybudování dalších salesiánských ústavů a stal se prvním představeným řehole v Čechách. V současnosti čeští salesiáni působí nejen v mnoha střediscích mládeže, farnostech, školách či misiích, ale také v médiích nebo v divadle. Organizují dobrovolnické programy u nás i v zahraničí a pořádají různé prázdninové akce.

Spustit audio