Sami jsme původně ryby, přitom o nich moc nevíme. Proč jsou Češi tak fixováni na kapra a proč u nás neexistuje kapří biochov?

23. prosinec 2023

Mezi typické atributy vánočních svátků patří od nepaměti ryba. Ryba jako křesťanský symbol, ryba jako postní jídlo, ryba a především kapr coby česká národní tradice. Jenže co o rybách vůbec víme?

Vnímáme je většinou pohledem buď úzce gastronomickým coby zdravou a dietní krmi, nebo akvaristickým, kdy nám ryby v akváriu nebo v domácím jezírku tvoří hezkou živou dekoraci.

Víme ale, jaké ryby vlastně jsou? Proč je tuzemská vánoční tradice tak úzce svázána právě s kaprem, a ne s jinou rybou? Jaké máme povědomí o životě kaprů, jejich chovu a současném rybníkářství? Poznáme kvalitní rybník a zdravou rybu? Proč není dobré kapra před Vánocemi nosit domů do vany a proč v Česku jako v jedné z mála středoevropských zemí téměř neexistuje chov kaprů v režimu ekologického zemědělství a s certifikací bio?

O tom všem v Natuře s ichtyologem Lukášem Kalousem z České zemědělské univerzity v Praze a Markétou Dvořákovou-Prokešovou a Jánem Regendou z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Připravila Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Související