Sází, pleje, zalévá i sklízí. Autonomní zemědělský robot by mohl člověka nahradit už za několik let

14. září 2023

Zemědělcům usnadňují práci stále modernější stroje. Budoucnost bude ale zřejmě patřit robotům, které budou dělat všechnu práci zcela samy. Jeden takový představili zemědělci na poli u Demonstrační a výzkumné stanice v pražské Troji. Takzvaný Roboton připomíná pásové vozidlo, funguje na solární energii a umí prakticky všechno, co zemědělec potřebuje.

„Ten stroj si umí v první řadě připravit půdu, prokypřit. Pak výsev – připraví si na konkrétní místa dírky na semínka, ta umí do dírek vložit, následně je umí zalívat, což ho čeká celou sezónu,“ představuje mi robota jeho projektový manažer Milan Pleva.

Čtěte také

„Potom jezdí po poli a hledá plevel. Pomocí kamer rozpoznává plodiny od plevelu a plevel, který pozná, tak likviduje.“

Ví co, jak i čím

Roboton připomíná velké auto nebo pásové vozidlo, nahoře má ale solární panel a po stranách zemědělské náčiní.

„Je to plně autonomní stroj, což spočívá v tom, že ho neovládá člověk, dělá to sám, je soběstačný. Má na sobě solární panel, nepotřebuje benzín, je plně elektrický a dobíjí se ze sluníčka. A dělá téměř všechno, co zemědělec potřebuje,“ vychvaluje stroj Milan Pleva.

Sledujeme společně, jak robot na poli pomocí svého ramene sází semínka. Potřebné nástroje si dokáže i sám vyměňovat, a dokonce rozpozná, co zrovna v danou chvíli potřebuje.

„Když třeba dostane z aplikace příkaz „zasej“, tak ví, že k tomu potřebuje kolík, aby si udělal díry. Potom ho vymění za sečku, kterou si nabírá semínka a vhazuje je do těch děr,“ popisuje Milan Pleva.

Čtěte také

Dnes robotická sekačka, zítra kombajn

Roboton tedy umí na poli člověka ve všem zastoupit. A v budoucnu už nebude nutné ani nikam chodit.

„Chystáme k tomu aplikaci, takže – když to mírně přeženu – člověk může sedět doma a zapnout ho na dálku. To znamená, že stroj dostane v aplikaci příkaz „začni mi pěstovat ředkvičky, chci je tady na poli“ a on se tam teoreticky vydá sám z nějaké dokovací stanice, kde je uschován,“ nastiňuje Milan Pleva možnou budoucnost.

Plně autonomní robot by mohl po českých polích jezdit už do několika málo let.

„Chceme ho už v nejbližších letech nasadit u reálných zemědělců, kteří by to využívali, ne možná pro všechny velké plochy, ale aspoň pro část. Stroj by třeba obhospodařoval jeden hektar a mohl na něm fungovat i v následujících letech, dodává Pleva.

Roboti jsou budoucnost

Robot zasel ředkvičky, teď je zalévá. Někteří roboti umí plevel likvidovat, jiné ho zase najít.

„V zemědělství samozřejmě také používáme snímkovací roboty, kterými si můžeme monitorovat pozemek, jeho variabilitu, případně odhalovat problémy a na základě toho připravovat variabilní zásahy a aplikační mapy,“ popisuje Milan Kroulík z Technické fakulty České zemědělské univerzity.

Čtěte také

Roboti jsou podle něj budoucností zemědělství. „V zemědělství je práce náročná, lidí je málo a řada činností se dá automatizovat, robotizovat, případně roboti můžou zemědělci pomáhat,“ potvrzuje.

„Dneska už se setkáváme s řadou postupů, které jsou automatizovány. Technika si dokáže na základě polohy, směru jízdy sama ovládat pracovní orgány, sama zapíná, vypíná sekce secího stroje, postřikovače, rozmetadla a podobně.“

Nejen roboti, ale třeba i bezpilotní polní drony tak šetří lidskou práci, jsou rychlí, šetrní k životnímu prostředí a taky přesní.

autoři: Karolína Burdová , and
Spustit audio

Související