Sbírka pro Nepál, 70. výročí konce 2. světové války a boj proti změnám klimatu

2. květen 2015

Veřejnou sbírku na pomoc zemětřesením postiženému Nepálu vyhlásila také Charita Česká republika. Zároveň na okamžitou pomoc uvolnila částku dvě stě tisíc korun. Z výtěžku sbírky Charita nakoupí potravinové a hygienické balíčky a také léky pro chronicky nemocné. Ničivé zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály otřáslo Nepálem 25. dubna.

Neštěstí si vyžádalo tisíce obětí, zraněných a obrovské materiální škody. Na místě působí kromě nepálské Charity také charitní týmy z Austrálie a Nového Zélandu.

(Charita ČR vyhlásila veřejnou sbírku, číslo účtu 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 107. Pomoci můžete rovněž zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS CHARITASVET na číslo 87 777. (Cena DMS je 30 Kč. Charita ČR obdrží 28,50 Kč, službu provozuje Fórum dárců.)

O rozsahu zkázy nepálských kulturních památek se snaží získat informace UNESCO.

Zemětřesení v Nepálu poškodilo také významné náboženské památky. S minimálními škodami vyvázlo Lumbini , místo narození Siddharta Gautamy – Buddhy. Podle zpráv Unesca ale byla téměř zničena Dárbárská náměstí Pátanu, Káthmándú a Bhaktapuru, kde se nachází množství hinduistických i buddhistických chrámů. Velké škody utrpěl také slavný opičí chrám.

Připomínka 70. výročí od konce druhé světové války

Sedmdesáté výročí od konce druhé světové války připomene slavnostní bohoslužba v katedrále svatého Víta. V úterý 5. května od 17.30 se jí zúčastní potomci těch, kdo se podíleli na domácím i zahraničním odboji, a zástupci vojenských veteránů.

Pozvání přijala také Helen Patton, vnučka amerického generála George Pattona, který velel třetí americké armádě. Ta osvobodila jihozápadní a západní Čechy.

Při bohoslužbě zazní například skladby Sergeje Rachmaninova, a Benjamina Brittena. Na bohoslužbu naváže devítidenní putování Paladia země České Prahou, stejně jako putovalo krátce po osvobození v roce 1945.

Boj proti změnám klimatu

„Duchovní a morální vůdcovství“ papeže Františka může mít pozitivní dopad na současnou diskusi o globálním řešení klimatických změn. Je o tom přesvědčený generální tajemník OSN Pan Ki-mun. S papežem Františkem se setkal v úterý krátce před zahájením vatikánské mezinárodní konference o klimatu.

„Nemyslím si, že náboženští vůdci jsou vědci, ale myslím, že morální odhodlání a politická vůle může mobilizovat lidi. V tomto smyslu nejen vědci, ale všichni musí být součástí tohoto procesu a náboženští vůdcové mají velmi důležitou roli. Boj proti změnám klimatu je naléhavý morální imperativ,“ řekl Ban Ki-moon.

Spustit audio