Schäuble a islám

26. září 2006

Německý spolkový ministr vnitra Wolfgang Schäuble, který je ve velké koalici za křesťanské demokraty, CDU, svolal na 27. září do Berlína první islámskou konferenci, která by měla každých půl roku pokračovat.

0:00
/
0:00

Za dva až tři roky by podle něj měla takováto aktivita přinést první výsledky. Kromě nejrůznějších islámských organizací je pozvána i Centrální muslimská rada, turecká střechová organizace DITIB, Aletivische Gemeinde, Spolek islámských kulturních center v Německu a řada dalších i navzájem znesvářených organizací. Předem nebyl nikdo vyloučen. V německé Spolkové republice žije asi 3,2 milionu muslimů, z toho asi 1,8 Turků, dvě stě tisíc Bosňanů a sto tisíc Íránců. Věřící muslimové mají v SRN dva tisíce pětset církevních spolků při mešitách a modlitebnách. Dodnes neexistoval žádný dialog mezi islámskou menšinou a státem. Tato konference by situaci měla změnit.

Jak pan ministr Schäuble řekl redaktorům německého zpravodajského časopisu Der Spiegel, muslimové tvoří pevnou součást naší společnosti a my musíme vztahy mezi státem a muslimy postavit na pevné a únosné základy, jinak výzvu integrace a ohrožení terorismem nezvládneme. Chceme-li zabránit útokům teroristů, potřebujeme více informací a zlepšit integraci muslimů do naší společnosti. A jak upozornil spisovatel Botho Strauss, tato otázka bude v budoucnu velice aktuální, protože se problém tolerance s velkou pravděpodobností obrátí.

Muslimů bude v Evropě většina. Pan ministr vychází z přesvědčení, že řešení takhle důležitých úkolů nemůže žádná zdravá společnost delegovat jen na stát. Když tomu tak je, každý stát má snahu řešit věci administrativně a promění každý organismus v diktaturu nebo alespoň něco, co se diktatuře blíží, proto je přesvědčen o tom, že ti, kteří jsou nejblíž potenciálnímu nebezpečí, musí se na chystaném dialogu a vzájemné výměně informací podílet. A ministr říká: "Hlavně musíme zabránit tomu, co se stalo v sedmdesátých letech ve vztahu k teroristickým Rudým brigádám, kdy vznikla poměrně široká levá scéna, která tajně sympatizovala s teroristy RAF." Situace po 11. září 2001, po válce v Iráku, bojích mezi Izraelci a Palestinci a nejnovějšími událostmi v Libanonu část muslimského obyvatelstva silně radikalizovala, takže výzva k dialogu přichází na poslední chvíli.

Lidé v Německu mají strach i z toho, že Bundeswehr posílá své vojáky do Libanonu, a že i tato skutečnost může vést k další radikalizaci německých muslimů. Ministr Schäuble nasazení vojáků ale vidí jinak a je pevně přesvědčen o tom, že opak je pravdou. Kdyby konflikt v Libanonu pokračoval, nebezpečí teroristických útoků se bude stále zvyšovat. Úkol naší civilizace je převzít co největší podíl na odpovědnosti za stav světa a učinit vše pro to, aby nevznikly nové konflikty, které zvyšují potenciální nebezpečí teroristických útoků v Evropě. Pan Schäuble řekl: "Rád bych dosáhl toho, aby se v mešitách kázalo v němčině. Ideální by bylo, kdyby se imámové a všichni zdejší učitelé koránu vzdělávali v Německu a dobře hovořili německy a stalo se to, co se stalo s katolíky, kteří také již dlouhou dobu konají své mše v němčině a ne v latině.

Chceme-li se skutečně vyhnout konfliktu kultur, a o tom není stále ještě rozhodnuto, jestli se nám to podaří, musíme rozdílné kultury a náboženství učinit kompatibilní a to jde jen pomocí univerzálních hodnot, kterými jsou lidská práva a tolerance." Problém ovšem je v tom, že obě kultury, židovsko-křesťanská a muslimská, i některá základní práva vnímají úplně jinak, což ukázal přednedávnem známý konflikt kvůli karikaturám Mohameda. To přiznal v citovaném rozhovoru s časopisem Der Spiegel i ministr Schäuble, když řekl, že existují vkusnější či méně vkusné karikatury, ale člověk je musí umět snášet. Nemůžeme si nechat relativizovat právo na jejich otištění.

Zveřejňování karikatur je legitimní a toto právo budu vždy obhajovat. Kdo toto právo relativizuje, dostane se nakonec do situace, v které už sám není tolerantní.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio