Šéfkuchař Radek Šubrt: Kuchařkám ve školních jídelnách by se mělo poděkovat

30. srpen 2018

Na školní jídelnu vzpomínáme všichni. Jedni v dobrém, druzí zase v horším. Fungují u nás už přes 50 let a staly se zkrátka fenoménem. U nás se do fronty postaví asi 1 600 000 dětí. Šéfkuchař Radek Šubrt si myslí, že by se mělo kuchařkám především poděkovat.

„Strašně dlouho jsem neslyšel, že by kuchařkám někdo poděkoval za to, jak těžkou práci dělají. Představte si jen, jak velké množství polévky musí uvařit a pak někam odnést v nádobách, které mají až 20 kilo. Takže v první řadě jim chci poděkovat. Ve školách by se měla postavit ekonomicky nenáročná kuchyň, která umí vyprodukovat spoustu jídel a aby to ženský měly jednoduchý. Aby slévaly polévku do nádoby na kolečkách, aby se věci spíš převážely,“ myslí si šéfkuchař.

Podle Šubrta je taky důležité, aby děti a kuchařky měly dobré vztahy. Když dospělí zahartusí, malí prvňáci se leknou a utečou. Důležité je i to, aby se děti seznámily se surovinami. Ať si na ně klidně i sáhnou. „Když seznámíte dítě s cuketou, s brokolicí a s květákem, tak se na to těší. Hledá v polívce ty chutě. Stejné je to s omáčkami a celým stravováním.“

Stáhněte si publikaci Děti v kuchyni vítány i mnohé další.

autoři: Eva Kličková , jra
Spustit audio

Související