Sehnat zubaře v Písku? Nemožné. Pět stomatologů ukončilo praxi, nové má přilákat dotační program

13. únor 2024 14:53

Během posledních dvou let přišel Písek o pět zubních lékařů. Další kvůli věku ukončení praxe v dohledné době plánují. Zbývající ordinující zubaři podle údajů České stomatologické komory už pacienty nepřijímají. Zastupitelé proto schválili dotační program, který má do města nové stomatology přilákat.

Zdravotní sestra Simona Vild vyřizuje v ordinaci písecké zubařky Šárky Matějkové zhruba třicet telefonátů denně. „Každý den volá asi deset pacientů, kteří shání zubaře a nemohou nikoho sehnat nejen v Písku, ale v podstatě v celých jižních Čechách,“ říká.

Jednou z pacientek je Martina Poživilová. „Když jsme se sem přestěhovali, tak jsme dva roky jezdili do Týna nad Vltavou. Byli jsme moc rádi, že jsme nakonec paní doktorku sehnali,“ vypráví.

Zvonění telefonu je v ordinaci stejně časté jako zvuk zubní vrtačky. Stomatoložka Šárka Matějková má více než čtyři tisíce zaevidovaných pacientů, ošetří jich ale daleko víc. „Podle stomatologické komory by na jednu ordinaci mělo být 1200 pacientů, což u nás momentálně není možné z důvodu mnohačetného převýšení poptávky. Přijdete ráno do práce a v čekárně sedí deset lidí s oteklým obličejem a polovina z nich třeba ani nejsou vaši registrovaní pacienti,“ uvádí.

Čtěte také

Vedení písecké radnice chce do města nové zubní lékaře přilákat. Vyčlenilo proto šest milionů korun na bezúročné půjčky pro tři stomatology. „Město nabízí přicházejícím lékařům bezúročnou půjčku ve výši dva miliony korun se splatností pět, nebo sedm let, ať už to bude lékař po škole nebo lékař, který se chce z velkého města přesunout do menšího,“ doplňuje zastupitel Michal Turek.

Podle začínajícího zubaře Šimona Pereka ale taková půjčka pro stomatology příliš lukrativní není. „Vybavení nové moderní ordinace se totiž může vyšplhat přes šest milionů, a to se nebavíme o vlastní laboratoři,“ vysvětluje.

Motivační dotační program pro lékaře má od roku 2022 také Jihočeský kraj. „Dotace pro jednoho lékaře je až jeden a půl milionu korun s postupnou výplatou. Skládá se z motivačního bonusu vypláceného z velké části po příchodu lékaře do kraje a z příspěvku na bydlení, který je pak vyplácen půlročně ve výši devadesát tisíc korun. Podmínkou je, že lékař zůstane v kraji pět let,“ upřesňuje vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Ivana Turková.

Díky tomuto dotačnímu programu se podařilo do Jihočeského kraje přivést už 16 nových lékařů, z toho zhruba polovinu zubařů.

Spustit audio

Související