Lidé budou moci chodit na dentální hygienu do ordinace zdravotnické školy v Českých Budějovicích

13. říjen 2023 15:21

Ordinace dentální hygieny vznikla na Střední zdravotnické škole v Českých Budějovicích. Díky ní budou moct studenti při svých praxích v budoucnu ošetřovat i veřejnost. Nová, plně vybavená ordinace školu stála přes 1,5 milionu korun.

Studentka třetího ročníku Lucie Patucová v ordinaci při praxi odstraňuje zubní kámen. „Vyčistila jsem zuby ultrazvukem a aby to bylo opravdu perfektní, tak ještě dočistím tímhle ručním nástrojem,“ ukazuje.

Jejím pacientem je Jan Klíma. „Já se snažím chodit na dentální hygienu dvakrát do roka a důvodem je jednoznačně prevence. Kdo o sebe dbá, nemá potom problémy u zubaře. Mám to vyzkoušené. Na dentální hygienu chodím asi osm let a od té doby jsem neměl žádný kaz,“ říká.

Na své pacienty čekají i studentky Eliška a Bára. „Já jsem se zuby chtěla pracovat vždycky a potom mě napadlo studovat právě dentální hygienu.“ „Baví mě nejvíc komunikace s pacienty, vysvětlovat jim, jak se mají starat o zuby,“ vypráví.

Čtěte také

Studenti při praktické výuce zatím ošetřují například členy učitelského sboru, ale ordinace se má otevřít pro veřejnost. „Myslím, že bychom mohli začít už od příštího semestru, nicméně podmínkou je, že by pacient měl mít svého ošetřujícího lékaře,“ dodává učitelka a dentální hygienistka Kamila Krejčí.

Na českobudějovické zdravotnické škole je už několik let učebna dentální hygieny, ordinace ale chyběla. „Abychom mohli péči poskytovat i veřejnosti, nejen zaměstnancům a studentům, bylo třeba zřídit ordinaci podle všech pravidel pro zdravotnická zařízení,“ vysvětluje ředitel školy Karel Štix.

Podle náměstka hejtmana Pavla Klímy je dentální hygiena jedním z nejrychleji se rozvíjejících zdravotnických studijních oborů na jihu Čech. „Ta potřeba pracovníků v dentální hygieně vznikla od lékařů, požadavek vznesli zubaři. První absolventi oboru se uchytili velmi rychle a máme opravdu dobré zpětné vazby na jejich odbornost,“ uvádí.

Spustit audio

Související