Semenná banka Špicberky. Kryt proti konci světa uchovává miliardy semen

Svalbard globale frøhvelv je norský název pro Špicberské globální úložiště semen, které se začalo budovat 19. června 2006. Zařízení, které má být bezpečným úložištěm semen v případě regionálních či globálních krizí, se nachází v podzemním labyrintu vyhloubeném do pískovcového masivu. Bagrům a dalším hloubícím strojům trvalo celý rok, než v hoře vydlabaly síť chodeb, místností a hal. Vznikl tak jakýsi bunkr, kterému místní obyvatelé říkají výstižně kryt proti konci světa.

Norské souostroví Špicberky je opravdu bezpečné místo pro uložení semen. Leží v Severním ledovém oceánu zhruba uprostřed mezi pobřežím Norska a severním pólem, tedy v oblasti, kde nehrozí sopenčná činnost, tornádo ani další přírodní katastrofy.

Česko tu má pšenici, ječmen a oves

Semenná banka by navíc měla odolat i atomovému výbuchu. Osivo je v ní uchováváno při teplotě -18 stupňů Celsia. Skladují se zde miliardy semen, která jsou rozdělena do speciálních boxů podle jednotlivých zemí. Největší zastoupení v mrazivém trezoru má rýže.

Česko tu má v úschově pšenici, ječmen a oves. Konkrétně jsou to odrůdy, které mají čistě český původ a zároveň význam v potravinářství. Mezi vzorky semen na Špicberkách určitě nenajdete geneticky upravené plodiny, protože jejich dovoz je norskými zákony zakázán. Nejen o semenné bance, ale i o špicberských zvyklostech a všudypřítomných ledních medvědech jsou dnešní Příběhy z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související