Sen v podobě Laponska

22. listopad 2007

"Všechno, po čem toužíš, je vždycky strašně daleko," říká Lucie, jedna z postav hořké komedie Léto v Laponsku, kterou jsme ve středu 21. listopadu představili studentům Masarykova gymnázia v budově Českého rozhlasu Plzeň.

Adaptaci původní divadelní hry režíroval Petr Mančal, autory jsou Jaroslav Rudiš a Petr Pýcha. Postavy ztvárnili Martin Myšička a Jana Stryková, v dalších rolích se objevila Hana Maciuchová, Ivan Řezáč a Jiří Ornest.

Hlavní hrdinové Lucie a Leoš stopují na opuštěné silnici ve Finsku, v myslích a rozhovorech se však upínají ke svým problémům, které nechali doma v Česku. Ožívá cynický Leošův otec, který Lucii vydíral i jeho matka, která se snaží rodinu zachránit pomocí podvodníka Oriona a jeho vesmírných teorií a astrálních chodníků.
Problémy aktuální, text i výrazové prostředky blízké mladé generaci. To se projevilo i po skončení poslechu - režisér Petr Mančal byl doslova zahrnut dotazy. "Co v příběhu představuje Laponsko, kdo má konečné slovo při výběru herců, jak se natáčí zvuky, jak vypadá studio, kde se hra točí, režíruje Petr Mančal raději divadelní nebo rozhlasové hry...." to vše a mnoho dalšího bylo předmětem zájmu posluchačů.
Poslech se všem moc líbil a studenti i učitelé se shodli na tom, že Cenu Alfréda Radoka v roce 2005 získala hra právem.
Příští setkání u Rozhlasových her živě připravují zástupci Producentského centra a OMPR na 11. prosince v Divadle Talent - Illusion v Praze.

Spustit audio