Senát posílá do parlamentu návrh na úpravu zákoníku práce. Měl by se týkat především dohodářů

8. srpen 2023 10:32

Koncem července poslal senát do dolní komory návrh novely na úpravu zákoníku práce. Největších změn se dočkají zaměstnanci na tzv. dohodu o provedení práce. Jednou z nich je například nárok na dovolenou.

Dovolená je pro takzvané dohodáře v zákoníku práce úplná novinka. Ne každý na ni ale bude mít automaticky právo.

„Pracovní poměr musí trvat minimálně čtyři týdny, než si zaměstnanec bude moct o dovolenou zažádat. Dále také musí odpracovat alespoň 80 hodin měsíčně,” doplňuje Lukáš Vajda, advokát a expert na pracovní právo.

Nově by dohodáři mohli mít nárok i na příplatky za práci o svátcích a víkendech, čímž se práce na dohodu přibližuje klasickému pracovnímu poměru.

Advokát Vajda ale neví, jestli to je správně. „Dohody byly vždy jakousi flexibilní možností práce. Tato jednoduchost by s těmito změnami pro zaměstnavatele skončila. Přinesla by s sebou mnoho administrativních povinností,” vysvětluje.

Navrhovaná novela zvýhodňuje zaměstnance

Naopak pro zaměstnance přináší podle něj novela výhody. Hospodářská komora České republiky odhaduje, že zaměstnavatelé nejspíš přestanou dohody nabízet tak často.

„Mnoho firem bude přecházet k jiné formě zaměstnávání. Stále ale zůstává spousta sektorů, kdy je práce na dohodu nezbytná. Jde například o sezónní práce od zemědělství po cestovní ruch,“ říká viceprezident hospodářské komory Tomáš Prouza.

Lidé, kteří mají dohody o provedení práce nebo pracují na dohodu o pracovní činnosti, by po půl roce mohli požádat o běžnou smlouvu. Případné zamítnutí bude muset zaměstnavatel písemně zdůvodnit.

Touto novelou by se ještě do konce prázdnin mohli znovu zabývat poslanci. Do dolní komory ji s úpravami poslal na konci července senát. Ten navrhuje, aby novela začala platit ne od letošního září, ale až od příštího roku.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Marie Veselá , Petra Vališová
Spustit audio

Související