Senioři v karanténě už odvolili. Speciální komise za nimi přijela do zařízení v Českých Budějovicích

7. říjen 2021 16:17

Oblékli si zdravotnické kombinézy a se schránkou vyrazili za seniory. Speciální volební komise přišla do odlehčovací služby Tylova z Domova pro seniory Máj v Českých Budějovicích. Tamní klienti jsou totiž kvůli nákaze koronavirem už týden v karanténě. Spolu s jiným zařízením na Vysočině šlo o jediné takové centrum pro seniory, které volilo ve zvláštním režimu.

„Máme osobní ochranné pomůcky, to znamená kombinézu, rukavice, respirátory, roušky a samozřejmě s sebou dezinfekci,“ popisoval volební komisař z krajského úřadu František Malý, který se dvěma kolegyněmi navštívil odlehčovací zařízení.

Jakmile senioři odevzdali své hlasy, komise zapečetila volební schránku. „Bude se otevírat až v sobotu po druhé hodině odpoledne, kdy se začnou sčítat hlasy,“ vysvětlil František Malý.

Z celkem šestnácti klientů nakonec volili tři. „Původně nebyl u klientů zájem, ale když zjistili, že volební komise přijde za nimi, tak se zvýšil. Celkem nám volili tři klienti a volil i personál, protože jsme také v karanténě,“ uvedla staniční sestra Pavlína Nováková.

Čtěte také

Podle ní se samotná volba odehrála rychle a bez problémů. „Za rohem bylo místo pro úpravu hlasovacích lístků, kam byl klient jednotlivě doveden. Tam si dal do obálky lístek vybrané strany a komise mu přinesla urnu. Klienti měli jasno, jakou stranu chtějí volit. Možná měli více jasno než personál,“ doplnila s úsměvem.

Odlehčovací zařízení je v karanténě od 1. října. Zajišťuje zázemí až pro 24 klientů a umožňuje tak pečujícím osobám nezbytný odpočinek. Šlo o jediné zařízení v Jihočeském kraji, které využilo možnosti takzvaného zvláštního hlasování.

Ještě v pátek a v sobotu bude speciální volební komise vyřizovat individuální žádosti lidí, kteří jsou v izolaci, nebo v karanténě.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související