Setkání slovenského prezidenta s papežem, američtí novokněží a festivaly Templfest a Dny dobrých zpráv

11. duben 2015

Andrej Kiska poprvé ve funkci slovenského prezidenta navštívil Vatikán. Na soukromé audienci ho ve čtvrtek přijal papež František.

Během více jak půlhodinového setkání spolu mluvili o úloze církve, aktuální mezinárodní situaci i o důležitosti ochrany lidských práv. Podle Kisky hovořili i o osudu bývalého trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Slovenský prezident pozval papeže na návštěvu své země.

Počet amerických novokněží letos vzroste

O dvacet pět procent více mužů než loni bude letos vysvěceno ve Spojených státech amerických na katolické kněze. V roce 2014 jich bylo čtyři sta sedmdesát sedm. Letos by měl počet novokněží dosáhnout pěti set devadesáti pět. Údaje zveřejnila Konference biskupů USA. Ta tuto zprávu vítá. Zdá se totiž, že potvrzuje pozitivní obrat, který se začal projevovat v posledních letech.

Počet nových kněží řadu let rapidně klesal. Zatímco v roce 1965 jich bylo vysvěceno téměř tisíc, v roce osmdesát pět to bylo už je něco málo přes polovinu. Američtí novokněží se ale potýkají s jedním specifickým problémem a to je dluh ze studentské půjčky. Přes 26 procent nových kněží dluží přes dvacet dva tisíc dolarů. Podobně jako většina vysokoškolských studentů ve Spojených státech si na školné musí půjčit a z prvních výplat pak začít splácet.

Festival Dny dobrých zpráv

Optimismus do žil vám už příští týden vlijí Dny dobrých zpráv. Multižánrový křesťanský festival i pro jejich nevěřící přátele začne v pondělí (13. dubna) v Divadle Mana v pražských Vršovicích. Těšit se můžete třeba na divadlo i gospelový koncert. Akci pořádají Křesťanské společenství Praha, Církev bez hranic a Československá církev husitská.

V Ostravě začne 4. ročník festivalu židovsko-křesťanského dialogu Templfest

A druhé pozvání máme do Ostravy. Tam příští týden probíhá 4. ročník festivalu židovsko-křesťanského dialogu, Templfest. Do světa sefardským židů, ladina a flamenca vás zavede Hana Iridiany, po letech uslyšíte klezmerovou kapelu Mamalör z Vítkovic.

Templfest Ostrava 2015

Židovskými tanci z celé Evropy nás provede prostějovská taneční skupina Rut s pásmem „Jouda a Mordche se vydávají na cestu“. Program doplní svými přednáškami řada známých osobností, například rabín Karol Sidon, profesor Jan Sokol nebo religionista Pavel Hošek.

Spustit audio