Sex jako tržní artikl a nástroj spiknutí. Jak přemýšlí redpilleři nebo tradwives?

19. říjen 2021
Šeptem

Pojmy jako red pill, incel nebo tradwife jste už možná slyšeli. A to nejen ve filmu Matrix, ze kterého metafora červené pilulky vychází. Společným jmenovatelem těchto online subkultur mužů a žen je většinou odpor vůči feminismu, sexismus a často sympatie k radikální pravici. „Subkultura incelů (involuntary celibate) vznikla docela nevinně, na diskusním fóru, které paradoxně založila žena. Muži i ženy si tam dávali rady, jak se seznámit a začít vztah,“ říká Matouš Hrdina.

Kde se tyto online toxické světy vzaly a jak jejich aktéři přemýšlí o vztazích? „Toxické mužské subkultury vznikaly už v 80. a 90. letech hlavně jako reakce na třetí vlnu feminismu. V momentě, kdy se objevil internet a diskusní fóra, to dostalo jinou dynamiku,“ vysvětluje Hrdina, který se tématu subkultur dlouhodobě věnuje.

„Muži se nedokážou srovnat s tím, že najednou jsou ve stejné situaci, jako byly ženy odjakživa, že si mezi nimi ženy mohou vybírat a že nemají automatický nárok na vztah,“ popisuje podhoubí vzniku fór na sítích typu Reddit, z nichž se v minulosti kromě řady radikálů rekrutovalo i několik vrahů.

Matouš Hrdina

Takzvaná manosféra přitom sdružuje několik nesourodých skupin, které spolu ve výsledku souhlasí. „Pickup artists jsou muži zaměření na techniky balení žen. Skloňují se i bojovníci za mužská práva, často vycházející z frustrovaných otců v rozvodových sporech. Někteří z nich se označují jako ‚men going their own way‘ – tedy ti, kteří už rezignovali na vztahy se ženami. A pak termín red pill, kdy člověk díky červené pilulce údajně prohlédne skutečnou podstatu světa, za kterou je většinou nějaká konspirace, v tomhle případě feministické spiknutí.“

Mužská hnutí mají ale svůj ženský protipól, například v podobě fóra s názvem Female dating strategy. „Je paradoxní v tom, že přijalo filozofii incelů a mužských aktivistů jako realitu – že mužům jde jen o sex a chtějí ženy pouze využít. A na to se snaží vymyslet protistrategii, která je ve výsledku ale stejně zvrácená,“ myslí si Hrdina a poukazuje na nesnášenlivost vůči ženám razícím sex positive přístup, kritiku pornografie nebo nehetoresexuálních vztahů.

Jak vznikly online subkultury mužů a žen, kteří vnímají vztahy a sex jako tržiště a dějiště spiknutí? Kdo jsou redpilleři, tradwives nebo pickup artists? Poslechněte si aktuální Šeptem.

Spustit audio