Šílené ruské devadesátky. O proměnách sovětské ekonomiky po Putinovu oligarchii

29. září 2023

Téma Plus Libora Dvořáka se zaměří na sovětské a poté ruské pokusy o hospodářské reformy, a to počínaje dobou perestrojky až po dnešek. Přestože se především v devadesátých letech ledacos podařilo, byly změny často polovičaté a v Putinově epoše se ekonomika překlopila do jakéhosi svébytného státního kapitalismu na ruský způsob, socialistické metody hospodaření se do značné míry podařilo potlačit. Poslechněte si pořad Libora Dvořáka v repríze.

Nutnost ekonomických reforem si ostatně uvědomoval už Michail Gorbačov, který se svými politickými přeměnami přišel právě proto, že tradiční socialistický výrobní způsob své možnosti už před jeho příchodem do nejvyšší politické funkce v zemi vyčerpal.

Čtěte také

Michail Sergejevič se však poněkud bláhově domníval, že socialismus je reformovatelný – proto všechny ty volby ředitelů, kooperativní maloobchodní síť a podobně.

Rozhodující pro ruské politické, ale v našem případě hlavně ekonomické reformy, byla 90. léta minulého století, jejichž ústřední figurou je bezesporu první ruský všelidově zvolený prezident Boris Jelcin, který v čele státu stál v letech 1991 až 1999.

Právě 90. léta proto vedla většinu Rusů k totální nedůvěře v jakékoli reformní pohyby, která v jistém smyslu trvá dodnes.

Byl to Jelcin, kdo vývoj ruské ekonomiky předal do rukou mladých národohospodářů typu Jegora Gajdara či Anatolije Čubajse. Tito v mnoha ohledech snílkovští ekonomové přišli s přeměnami opravdu radikálními – ovšem v situaci, kdy se metody socialistické výstavby sice zcela zdiskreditovaly, ale kdy pro skutečný kapitalismus jednoduše nebyly podmínky a předpoklady.

To vše vedlo k finančnímu krachu v létě 1998 a také k totálnímu zbídačení většiny obyvatel země. Právě 90. léta poroto vedla tuto většinu k totální nedůvěře v jakékoli reformní pohyby, která v jistém smyslu trvá dodnes.

Putinova oligarchie

Na přelomu tisíciletí přichází do čela ruského státu, a to z vůle Jelcinovy, nový muž, bývalý podplukovník KGB Vladimir Putin. Ten v zemi postupně vybuduje cosi jako státní kapitalismus, ve skutečnosti však oligarchický systém, v němž se v rukou doslova pár set či tisíců lidí ocitá velmi podstatný díl nesmírného ruského národního bohatství.

Čtěte také

Když k tomu připočteme autoritářský způsob vládnutí, který právě letos začíná přecházet v nezastřenou diktaturu, je letmý obrázek hospodářského vývoje od perestrojky Michaila Gorbačova po stále tvrdší poměry v Putinově Rusku skoro úplný.

Více si poslechněte v audiozáznamu pořadu Téma Plus. Připravil Libor Dvořák.

Spustit audio

Související