Sílící moc Hamasu a odklad palestinských voleb

7. červen 2005

Mahmúd Abbás se v sobotu odhodlal k závažnému kroku a prezidentským výnosem odložil parlamentní volby plánované na 17. červenec. Jako oficiální důvod uvedl absenci nového volebního zákona, na jehož podobě se neshodl s poslanci parlamentu. Skutečným důvodem je ale stoupající obliba teroristického hnutí Hamas, které začalo na palestinské politické scéně zejména po posledním kole komunálních voleb představovat vážnou hrozbu pro vládnoucí stranu Fatah Mahmúda Abbáse. Dalším důvodem odkladu voleb je výbušná situace na palestinských územích, kterou některá média začínají přirovnávat k povstání.

Iniciátory většinou ozbrojených nepokojů jsou členové teroristických organizací, proti kterým Abbás stále nezakročil, ale které konejší příslibem zaměstnání v bezpečnostních složkách. Dosud však místo strážců veřejného pořádku dostal jen minimální počet mužů a ti ostatní řeší situaci po svém. Série přestřelek a demonstrací vyvrcholila v neděli incidentem v Nábulusu, kde příslušníci ozbrojeného křídla Fatahu, Mučedníci od Al-Aksá, na protest proti nezaměstnanosti obsadili vládní budovu a při přestřelce zranili osobního strážce místního guvernéra. Dále byl o víkendu na ulici zastřelen vysoký představitel Fatahu a jeho bratr a minulý týden byl zase v Ramalláhu zavražděn známý umírněný palestinský novinář. Rovněž minulý týden poničili příslušníci bezpečnostních sil parlamentní budovu v Gaze na protest proti reformě svých složek. O víkendu stávkovali palestinští právníci a soudci proti neustálému ohrožování ozbrojenci, kteří jim brání v práci, a nespokojení členové Fatahu zadrželi na hranicích s Egyptem palestinského konzula ze Severní Koreje a za jeho propuštění požadovali zaměstnání.

Podobné incidenty jsou na denním pořádku. Nespokojení jsou i obyčejní Palestinci, kteří kritizují příliš pomalé tempo slibovaných reforem palestinské samosprávy. Řada zkorumpovaných činitelů je stále na svých místech a vládní strana Fatah se zmítá ve sporech. Patří k nim i neshody Abbáse s Farúkem Kadúmím, spoluzakladatelem Fatahu a zastáncem tvrdé linie, který je dnes oficiálním ministrem zahraničí Organizace pro osvobození Palestiny se sídlem v Tunisu. Minulý týden Abbás po schůzce s ním navrhl vytvoření funkce svého zástupce a podle izraelského zpravodajského serveru Debkafile ji slíbil právě Kadúmímu, i když oficiálně jeho jméno nepadlo. Abbás rozhodnutí zdůvodnil svým zdravotním stavem: v pátek se podrobil operaci srdce v jordánském Ammánu.

Mahmúd Abbás doufá, že všechny problémy časem vyřeší a Fatah svou vedoucí pozici ve volbách nakonec obhájí. Podle informací serveru Debkafile bylo údajně i posunutí izraelské evakuace židovských osad z pásma Gazy na polovinu srpna výsledkem dohody Abbáse s izraelským premiérem Arielem Šaronem, která má Abbásovi získat čas. Náhradní termín voleb zatím palestinský vůdce nestanovil a média spekulují až o listopadu, nebo dokonce lednu příštího roku.

Pokud by parlamentní volby vyhrál anebo podstatnou část poslaneckých mandátů získal Hamas, znamenalo by to zásadní obrat ve vývoji na Blízkém východě - samozřejmě k horšímu. Cílem této organizace je zničení Izraele a Hamas z něj v ničem neslevil, i když od února víceméně dodržuje příměří. Abbásův odklad parlamentních voleb Hamas razantně odmítl, označil jej za porušení dohody o klidu zbraní a pohrozil jeho ukončením. Organizaci rozhněval i pokus Fatahu zpochybnit její vítězství v některých okrscích při posledních místních volbách; Fatah obvinil Hamas z volebních podvodů a navrhl uspořádat volby nové, ale po mimořádně prudké reakci Hamasu zatím výsledky anulovány nebyly. Hamas ve volbách vyhrál v největších městech, a zaujal tak významné místo na palestinské politické scéně.

Tato skutečnost představuje problém nejen pro Mahmúda Abbáse a Izrael, který se obává radikalizace palestinského postoje, ale také pro Spojené státy. Z Washingtonu začínají v těchto dnech přicházet signály, že Bílý dům by byl ochoten zmírnit svůj přístup vůči Hamasu, kdyby skupina zrušila své ozbrojené křídlo a zřekla se násilí, a dokonce už ani netrvá na jejím odzbrojení a připustil i nepřímá jednání. Američané si uvědomili vznikající dilema - jejich peníze na rozvoj palestinské infrastruktury budou směřovat na radnice měst, kde je budou využívat a rozdělovat i členové Hamasu, který Spojené státy vedou na seznamu teroristických organizací. Američané s teroristy zásadně nejednají, jenže jak tuto zásadu uplatnit v praxi, aniž by to omezilo demokratickou volbu? Je totiž nesporné, že Palestinci si Hamas demokraticky zvolili jako představitele organizace, která není zkorumpovaná a která pro ně vykonává nepostradatelnou humanitární a sociální činnost, bez níž by velké množství obyvatel nedokázalo přežít. Podle nejmenovaných amerických představitelů si Bílý dům začíná uvědomovat, že Hamas hraje v životě Palestinců nezanedbatelnou roli. Netřeba dodávat, že Izraeli se tyto náznaky americké tolerance vůči Hamasu ani trochu nelíbí.

Spustit audio