Silná bolest v horní části břicha je typickým příznakem zánětu slinivky. Pokud se rozvine, může jít o život

11. říjen 2023

Vypadá jako malý pravěký ještěr, má svou hlavu, ocas a dokonce i vlastní svěrač. A přitom je to lidský orgán, který máme uprostřed břicha. Slinivka čili pankreas. Produkuje trávicí šťávy a také několik životně důležitých hormonů včetně inzulínu. Jestliže onemocní, pocítíme to třeba právě cukrovkou. V posledních letech roste také počet nádorů slinivky a k závažným onemocněním patří i slinivkový zánět.

Jak uvádí gastroenterolog českobudějovické nemocnice Filip Shon, zánět slinivky může mít podobu několikadenního mírného onemocnění, ale také těžkého stavu ohrožujícího pacienta na životě.

Typickým příznakem zánětu slinivky je bolest v horní polovině břicha s vyzařováním do zad. „Je to silná stálá bolest, která nereaguje na běžná analgetika. Pacienta omezuje i v příjmu potravy. Člověk s takovou bolestí by měl vyhledat lékařské vyšetření, při něm se pomocí hodnot v krvi a zobrazovacích metod, jako je třeba ultrazvuk nebo CT, prokáže otok žlázy, což je ten zánět,“ popisuje lékař.

Lékař ukazuje slinivku na modelu

Zánět slinivky vzniká podrážděním, uvolněním enzymů a jejich aktivací již uvnitř slinivky. „Do určité míry je to takové samonatrávení slinivky, lidově řečeno. Nejčastěji k tomu dochází přímým podrážděním při konzumaci alkoholu, bývá to při dlouhodobější konzumaci alkoholu a také jednorázově po příjmu většího množství,“ říká Filip Shon.

Druhou nejčastější příčinou zánětu slinivky je podle něj ucpání žlučovodu žlučovým kaménkem. „Žlučový a slinivkový vývod totiž vyúsťují do jednoho místa v tenkém střevě, takže může dojít k zatečení žluči i do slinivkového vývodu a podrážděním vznikne zánět,“ vysvětluje.

Pokud se rozvine těžký zánět slinivky, který se přenáší do okolí v břiše, může jít i o život. „Jsou tam velké tekutinové výpotky v okolí slinivky i na plicích. Na to organismus reaguje systémovou zánětlivou reakcí, což způsobí zhoršení dalších životních funkcí, jako je třeba dýchání a funkce ledvin. Takový pacient často končí na ventilovaném lůžku a celý organismus je zásadně postižen,“ upozorňuje lékař.

Šance na vyléčení se ale podle něj i v těchto případech zvyšují díky zlepšování intenzivní péče a rozvoji miniinvazivních metod. „Dokážeme za co nejmenšího zásahu do organismu uvolnit zánětlivé tekutinové kolekce, které ohrožují pacienta, nebo uvolnit ty žlučové cesty, a tím zlepšit hojení slinivky. Za posledních deset let došlo k výraznému posunu a zvýšení šancí na přežití těžké pankreatitidy,“ dodává.

Celý rozhovor o slinivce břišní s gastroenterologem Filipem Shonem si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související