Školitel PRESSpektiv: Robert Candra, redaktor Radia Wave

23. říjen 2012

Povahou spíš přelétavý ochutnávač, studoval jsem napřed učitelství češtiny a angličtiny na Pedagogické fakultě a později mediální studia na Fakultě sociálních věd UK, ovšem poměrně těsně před dokončením obou jsem si to nějak rozmyslel.

Řízením osudu mě to v roce 2005 zaválo do České televize, kde se právě rozjížděla zpravodajská stanice ČT24. Díky zmíněné povaze a zvídavosti, která mi velela využít příležitosti nahlédnout pod pokličku veřejnoprávní televize z tolika úhlů, z kolika to bude možné, jsem postupně a s různými překryvy vystřídal pracovní pozice jazykového poradce (prozaicky řečeno korektora), asistenta produkce, technického asistenta editora zpráv a nakonec i střihače zahraniční redakce (což mě pro relativně tvořivý aspekt bavilo ze všeho nejvíc). Prožil jsem fascinující čtyři roky v každodenním kontaktu s chodem velkého média, na jehož zpravodajství se podílí mnohem větší tým lidí, než by se při sledování špičky ledovce na obrazovce mohlo zdát.

Od roku 2009 (zase ta povaha?) jsem jedním z redaktorů Radia Wave. V kontrastu s televizním provozem tu panuje osvěžující minimalismus – komorní tým (ovšem s luxusním zázemím velké mediální instituce), pružnost, kreativita. Místo několikačlenného štábu v dodávce digitální rekordér, mikrofon a foťák v tašce. Místo drahé střižny a její obsluhy vlastní počítač a našpicované uši. A svět plný událostí, příběhů a lidí, kteří je tvoří, před sebou.

Spustit audio