Slavnostní mše poděkování za 70 let míru

9. květen 2015

Slavnostní bohoslužba na poděkování za 70 let míru proběhla toto úterý ve Svatovítské katedrále. Připomněla všechny padlé a umučené za druhé světové války, všechny popravené v nacistických koncentračních táborech, oběti holokaustu a československé i spojenecké vojáky, kteří položili život při osvobozování Československa.

Dobu druhé světové války a československý odboj v samotném začátku bohoslužby přiblížili dva historici – Jan Stříbrný a plukovník Eduard Stehlík.

Při bohoslužbě zazněla část Ježíšova horského kázání z Matoušova evangelia:

Kázání se ujal Leonard William Kenney, pomocný biskup z Birminghamu. Připomněl v něm, že častým společným jmenovatelem válek je představa, že může být vytvořen ráj na zemi a dojem, že takový stav lze na druhých lidech vynutit bez ohledu na to, co to stojí. To ale možné není, tak Bůh svět nestvořil. Tento přístup totiž popírá důstojnost jednotlivce.

Modlitby za oběti války zněly v několika jazycích. Úterní bohoslužbu totiž navštívili potomci těch, kdo se podíleli na domácím i zahraničním odboji, ale i zástupci současných vojenských veteránů. Ti také, spolu s Helen Patton, vnučkou amerického generála, který velel za druhé světové války 3. americké armádě, nesli obětní dary. Pozdrav přítomným zaslal také Sir Nicholase Soamese, vnuk Winstona Churchilla. Československo mělo v dědečkově srdci zvláštní místo, napsal.

Na závěr bohoslužby předal kardinál Duka také Pamětní medaile České biskupské konference dvěma bývalým náčelníkům Generálního štábu Armády ČR.

Spustit audio