Slavnostní vzpomínka po pěti letech

12. duben 2011

Koncert BROLNu v Besedním domě 18. dubna připomene páté výročí jeho návratu do Českého rozhlasu Brno a ve stejný rok zesnulého primáše Jindřicha Hovorku.

Před pěti lety, přesně 19. dubna 2006, se v sále Břetislava Bakaly v Brně uskutečnil významný koncert, jenž byl důležitým zlomem. Po třinácti letech existence mimo rozhlas se pod křídla Českého rozhlasu Brno vrátil Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů (BROLN). Navázal tak na předchozí dvaapadesátiletou slavnou éru. Dnešní podoba orchestru je sice skromnější, neboť odráží změněnou roli veřejnoprávního média ve společnosti, na druhé straně vedení tělesa neslevuje z požadavků na kvalitu hudební produkce. BROLN je jednou z tváří rozhlasu, reprezentuje jej při nejrůznějších příležitostech, přispívá k šíření a popularizaci umělecky zpracované lidové hudby. Pro jihovýchodní Moravu je jedním z důležitých kulturních symbolů.

BROLN se vrátil do rozhlasu pod vedením člověka nejpovolanějšího, primáše a dlouholetého uměleckého vedoucího orchestru Jindřicha Hovorky (1937 - 2006). Ten se od začátku snažil pro těleso nastavit vysokou interpretační laťku a přestože byl v té době již velmi těžce a nezvratně nemocen, podal právě na dubnovém koncertu strhující výkon. Bohužel, osud se nedal zastavit a v létě téhož roku Jindřich Hovorka navždy opustil svůj orchestr i své příznivce.

Pomyslného žezla se po něm chopil primáš František Černý, který povede orchestr na slavnostním koncertu v Besedním domě 18. dubna 2011 a v programu připomene kromě výročí nového rozhlasového počátku i svého velkého předchůdce. Součástí koncertu bude křest nové biografické publikace o Jindřichu Hovorkovi, jejíž autorkou je Růžena Kučerová s okruhem dalších přispěvatelů. V programu vystoupí zpěváci Vlasta Grycová, Dušan Holý, Ludmila Malhocká, Klára Blažková, Kamila Šošovičková, Jindřich Hovorka ml., hostující hudebníci Miro Dudík, Jan Kružík, Renáta Kružíková, Růžena Kučerová, Josef Pavlica a dva obzvláště vzácní hosté z Čech - Jaroslav Krček a Zdeněk Bláha. Tito dlouholetí Hovorkovi rozhlasoví kolegové budou také kmotry nové knihy "Jindřich Hovorka 1937 – 2006 ... jeho housle zpívaly", více než dvousetstránková biografické publikace Růženy Kučerové. Růžena Kučerová je dlouholetá muzikantka v BROLNu (flétny, dudy), blízká spolupracovnice Jindřicha Hovorky a dramaturgyně BROLNu v letech 1994 – 2006. Kniha se 142 fotografiemi vychází i se 2 CD.

Spustit audio