Slovensko a Tiso

27. září 2008

Nadcházející 70. výročí podpisu Mnichovské dohody je také důvod připomenout si, že po vzniku protektorátu vzniklo i samostatné Slovensko. To se stalo spojencem nacistického Německa a do jeho čela se postavil katolický kněz Jozef Tiso. Za jeho vlády s podporou jediné politické strany pak Slovensko deportovalo desetitisíce Židů do koncentračních táborů a ještě za to Německu platilo 500 říšských marek za hlavu. Jozef Tiso byl po válce popravený jako válečný zločinec, na Slovensku má však dodnes řadu příznivců.

Zvon ohlašuje poledne na symbolickém hřbitově ve Vysokých Tatrách. Mají tady pamětní desky oběti hor a ročně sem směřují tisíce turistů. Ovšem málokdo ví, že malou kapli vysvětil za války Josef Tiso. Nechce o tom mluvit ani správce hřbitova Juraj Fabián.

"To tu budeme ještě propagovat fašisty? Nechci se k tomu vyjadřovat na mikrofon. Slováci jsou hrozní v těchto věcech." Neochota vracet se ke Slovenskému státu je v zemi pod Tatrami příznačná. Také se nepřipomíná, že kupříkladu lanovku na Lomnický štít uvedl slavnostně do provozu Adolf Hitler. Toho si jako spojence Tiso velmi vážil, říká historička Slovenské akademie věd Katarína Hradská.

"Velmi obdivoval ideje národního socialismu a Adolfa Hitlera. Pro něho byl Adolf Hitler jedním z nejvyspělejších politiků, jaký v té době existoval."

Jozef Tiso byl katolický kněz a zároveň prezident Slovenského státu, tedy i nejvlivnější politik. Toto spojení považuje historička Hradská za nejhorší kombinaci, která vedla k Tisově glorifikaci, která přetrvává dodnes.

"Lidé se vytvářeli takové mýty a on byl v takovém obale nedotknutelnosti. A to je podle mě velmi nebezpečné, protože se vytvořil kult jeho osobnosti."

Zřejmě proto nechtějí připustit Tisovu vinu ani někteří vysocí představitelé současné katolické církve. Podobné názory zastávají politici Slovenské národní strany. Podle poslance Jozefa Rydla je Tiso největší slovenská osobnost 20. století.

"Protože zachránil Slováky před zánikem. Slováci neměli jiné řešení. Tiso uměl spolupracovat i s Třetí říší, ale neuměl a ani nebyl ochotný spolupracovat se Stalinem a s komunisty."

Přesto všechno jsou příznivci Jozefa Tisa na Slovensku ve výrazné menšině. U jeho hrobu na Martinském hřbitově v Bratislavě se schází jen hrstka lidí bez výrazného vlivu. Ti obvykle říkají, že válečný Slovenský stát byl prvním samostatným státem Slováků v historii a to je důvod, proč si ho stále připomínají.

Spustit audio