Smrtící ryba fugu je teď ještě jedovatější. Kvůli oteplování moří mutuje

13. prosinec 2018

Tradiční japonská pochoutka se vlivem klimatických změn stává ještě nebezpečnější. U nově se objevujících mutantů se totiž jed dostává i do svaloviny nebo kůže.

Podle vědců ryba mutuje kvůli oteplování moří. Zatímco běžná fugu má jed hlavně v játrech a reprodukčních orgánech, u hybridů se smrtelná dávka jedovaté látky objevuje i v dalších částech těla a také ve svalovině.

Tetrodotoxin se vstřebává nejen přes zažívací ústrojí, ale také přes kůži nebo vdechnutím.

Rozeznat původní fugu od hybrida je přitom velice těžké i pro školené experty v restauracích a pro rybáře. A přestože zmutované ryby na tržiště vůbec nesmějí, může celkem snadno dojít k záměně.

Fanoušci adrenalinové gastronomie a zpracovatelé ale s obavami vědců nesouhlasí. Podle nich je skutečně nebezpečná jen část hybridních jedinců. Konzumace jedovaté ryby má konec konců v Japonsku tisíciletou tradici a místní od ní v historii neodradil ani oficiální zákaz.

Tetrodotoxin – jed, který se v těle ryby nachází – zasahuje dýchací cesty a účinkovat začíná až desítky minut po konzumaci. První pomoc spočívá ve výplachu žaludku a napojení na plicní ventilaci. 

autoři: Ondřej Novák , marz
Spustit audio

Související