Snaha o boj proti gemblerství v Rusku

1. červenec 2009

Křížová výprava proti gamblerství: tak se dá interpretovat rozhodnutí ruské vlády, jímž se ruší většina heren včetně těch, které byly v hlavním městě. Moskvan, který zatouží po herním automatu a nebude chtít opustit svou zemi, bude muset kvůli své vášni cestovat tisíce kilometrů. Nebo ne?

Svět nepatřil nikomu, kdo nebyl hráč, zpívá Richard Müller v písni, kterou, pokud mě paměť nešálí, otextoval bývalý hráč Michal Horáček. To je zpropadeně trefné. Bohužel, na jednoho člověka, kterému díky hráčské nátuře může patřit celý svět, připadá nejméně tisíc dalších, kteří se díky závislosti na hrách propadli do pekel.

Gamblerství je už řadu let diagnóza - a velký rodinný i společenský problém. Kdekdo z nás má ve svém okolí lidi, kteří závislostí na herních automatech zničili sebe, svou kariéru i rodinu a známé. Jako pojistka nefunguje ani vzdělání, ani postavení; znám gamblera, který je - ale jak dlouho ještě? - knězem.

Gamblerský průmysl vysává rodinné peníze a váže na sebe mimořádně sprostou kriminalitu. Není divu, že se některé státy proti němu snaží bránit. Tak třeba Izrael. Pokud si chce Izraelec zahrát v kasínu, musí si zajet k Palestincům, kde se kasína provozovat smějí. Anebo si musí zaletět jinam - třeba do Česka, v jehož srdci, Praze, najde tolik heren, kolik je židovských vtipů.

Do boje proti gamblerskému průmyslu nejnověji vytáhlo Rusko. Vláda chce, aby se herny provozovaly jen v pouhých čtyřech oblastech, od metropole vesměs vzdálených tisíce kilometrů. Zbytek heren se zavírá - což o práci připraví nejméně jedenáct tisíc lidí. I to byla ještě dobrá cena za jistotu, že takový rázný krok jednou provždy skoncuje s nebezpečími, která se na gamblerský průmysl lepí.

Předchozí ruské zkušenosti, třeba s protialkoholními kampaněmi, ale napovídají, že to dopadne přesně naopak, že vzniknou nové, nelegální herny, s ještě bujnějším kriminálním podhoubím. A pak si Rusové budou moci se svým bývalým premiérem Černomyrdinem zopakovat tu jeho kouzelnou větu: "Chtěli jsme to udělat co nejlépe - a dopadlo to jako vždycky."

Spustit audio