Sním tě jako oběd! Lahodné novinky servírují Overmono, Babymorocco a něco něco

13. září 2023

Tuzemští něco něco se vrací s punkově tanečním trackem Co vlastně chceš II a oznamují novou trefně pojmenovanou desku Třetí. Nové album po 7 letech oznamuje Tkay Maidza, která vydává drsný singl s názvem WUACV. Napjatě také čekáme na desku londýnského zpěváka Samphy, který vypustil ven druhý videosingl jménem Only. Britští Overmono jsou hluční a odvázaní na singlu Blow Out a celé menu uzavírají Babymorocco a skupina Frost Children s novinkou SXC. Blow Out!

Sampha - Only

Credits: Pablo Diaz-Reixa, Sampha Sisay
Label: Young
Album: Only single

Londýnský zpěvák Sampha konečně dokončil nové album, které naváže na jeho úspěšnou desku Process vydanou v roce 2017. Sampha za ní tehdy získal cenu Mercury tudíž je laťka pro nové album Lahai nastavená vysoko. Deska, která nese jméno jeho dědy, vyjde na konci října, Only je nový singl, který s ním natočil El Guincho, spolupracovník Rosalie. Píseň je o vyrovnávání se se svými chybami a o tom, že někdy na světě existuje jen jediný člověk, který vám může pomoci a to je jen člověk sám.

Tkay Maidza - WUACV

Credits: Alexis Andrea Boyd, Dan Farber, Takudzwa Maidza
Label: 4AD
Album: WUACV single

Australská rapperka Tkay Maidza připravuje na listopad dlouhohrající album Sweet Justice, které bude její první po sedmi letech. Maidza nicméně v mezičase vydala hned několik EPček. Tvrdý rapový track WUACV je dalším singlem z desky, beat měl na starost Dan Faber a Maidza se v textu vyrovnává s toxickým vztahem, ale místo smíření volí agresi, přesně jak naznačuje slogan skladby skrytý v akronymu - Woke up and chose violence. "Chtěla jsem napsat píseň, kde bych mohla vyjádřit svůj bublající vztek vůči lidem, kteří se mnou v nedávné fázi mého života manipulovali," říká rapperka k skladbě, které doprovází patřičně konfrontační video. Černobílé video si obzvláště užijí fanoušci true crime dokumentů o masových vrazích.

Overmono - Blow Out

Credits: Daniela Bojorges-Giraldo, Ed Russell, Robert Johnson, Tom Russell
Label: XL Recordings
Album: Blow Out single

Britské bratrské producentské duo Overmono si užívá průlomový rok. Na začátku léta vydali skvělé album Good Lies, hráli na Coachelle a aktuálně přidávají ještě nový singl Blow Out. "Byla to první věc, kterou jsme udělali po dokončení alba. Po době kdy jsme pracovali velmi metodicky, jsme měli touhu napsat něco, co by bylo vyloženě odvázané a hlučné. Chtěl jsem aby basa zněla tak, jak zní když ji pustíte z velkých reproduktorů," říkají bratři Russellové k novince. Nasekaný vokál pochází ze skladby Can’t Stop atlantského rappera Reddo a producenta Brodinski. Overmono skladbou také upozorňují na svoje aktuální turné - v září budou za mořem, Evropou budou projíždět v říjnu.

něco něco - Co vlastně chceš II

Credits: Alžběta Trusinová, Tomáš Tkáč
Label: Divnosti
Album: Co vlastně chceš II single

Pražské hudební duo Něco něco vydává druhý letošní singl s názvem Co vlastně chceš II. Lákají tím posluchače na nové album s trefným názvem Třetí, které bude vycházet pod labelem Divnosti na konci září. „Málokdo v rané dospělosti ví, co vlastně chce. A my sami se teprve v posledních letech stáváme takovými lidmi, jakými jsme chtěli být,” říkají zpěvačka Alžběta Trusinová a producent Tomáš Tkáč o novém singlu, který odkazuje číselnou návazností na stejnojmennou skladbu z prvního alba Začíná. Co vlastně chceš II, na rozdíl od jeho předchůdce, zní jako taneční punková balada, která vás nenechá sedět. Křty alba Třetí proběhnou v brněnském Kabinetu Múz 3. října a v Kasárnách Karlín v Praze 19. října.

Babymorocco & Frost Children - SXC

Credits: Angel Prost, Clayton Pettet, Lulu Prost
Label: True Panther/Virgin
Album: SXC single

Léto už sice pomalu končí, ale hudebnictvo si řeklo, že sex nebude jenom tématem letních bangerů. Proto se nám do playlistu vloudil i nový singl od hudebníka Babymorocca, který žije mezi Londýnem a New Yorkem, a elektronického dua z Missouri, které se nazývá Frost Children. Není náhoda, že došlo k spolupráci právě mezi nimi, protože v New Yorku Babymorocco přespává právě v bytě zmíněné dvojice. I to například prozradil v rozhovoru pro magazín The Face. Twostepová novinka SXC je oslavou sexuality a nabízí v textu silně vizuální momenty jako například „sním tě jako oběd“.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.