SOČR na Pražském jaru

5. červen 2016

Symfonický orchestr Českého rozhlasu má za sebou několik vystoupení v rámci 71. ročníku MHF Pražské jaro. Podívejte se, jak to při nich vypadalo!

Koncert finalistů, pátek 13. května 2016

Úvodem si rozhlasoví symfonikové zopakovali setkání z posledního koncertu sezony, a to s hornistou Radkem Baborákem, tentokrát ovšem v roli dirigenta vedl finalisty soutěže v oboru trubka, mezi nimi i „našeho“ Waltra Hofbauera. Jako povinné skladby byly stanoveny koncerty Johanna Nepomuka Hummela a Josefa Matěje.

Vystoupení s Jackem Kaspszykem, 19. května 2016

19. května se SOČR na náš nejvýznamnější a nejstarší mezinárodní hudební festival opět vrátil. Na programu byl mj. koncert pro klavír a orchestr Noci ve španělských zahradách, dílo Manuela de Fally z roku 1915, Bernsteinovo Divertimento a Debussyho Moře.

Vystoupení s Jackem Kaspszykem, 19. května 2016

To vše zaznělo pod dirigentskou taktovkou Jacka Kaspszyka, uměleckého ředitele Varšavské filharmonie, a s přispěním španělského klavíristy Javiera Perianese, v jehož nabitém kalendáři v letošní sezoně nechybí spolupráce s Vídeňskou filharmonií či Chicagským a Bostonským symfonickým orchestrem.

International Shakuhachi Festival Prague 2016, 5. června 2016

Do třetice pak Pražské jaro angažovalo SOCŘ ke speciálnímu projektu, který se konal poněkud netradičně až 5. června. Na Nové scéně Národního divadla zazněly skladby japonských velikánů Hirose Ryoheie a Akiry Nishimury a také našeho Vlastislava Matouška, jehož symfonická skladba zde měla světovou premiéru.

International Shakuhachi Festival Prague 2016, 5. června 2016

Vedle rozhlasových symfoniků vystoupili i dva hráči na šakuhači, tedy japonskou bambusovou flétnu, která původně sloužila zen-buddhistickým mnichům při meditacích, a také hudebník s tradičním nástrojem biwa, což je vlastně druh loutny.

Koncert se konal v rámci International Shakuhachi Festival Prague 2016, nejprestižnější a nejvýraznější přehlídky japonské hudby v Evropě. Takto rozjímavě a exoticky se uzavřel další ročník Pražského jara. V rámci padesátky koncertů v sedmnácti pražských sálech se na něm představilo celkem 98 orchestrů, komorních ansámblů a sólistů z 23 zemích světa.

autoři: Jitka Novotná , ert
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu