Souboj Obama versus McCain jde do finále

30. říjen 2008

V hokejových utkáních bývá zvykem, že jedno mužstvo, které chce v poslední chvíli strhnout vítězství na svou stranu, odvolá brankáře a získá tím právo na dalšího hráče v poli. Zvyšuje tím svou šanci vsítit vítězný gól, ale také zesiluje riziko, kterému je vystaveno.

O něco podobného se ve středu pokusil i demokratický kandidát na prezidenta Barrack Obama. Za dosud nevídanou částku asi 3 až 5ti milionů dolarů nechal na některých předních amerických stanicích odvysílat půlhodinový - ano, půlhodinový - dokument, který měl přesvědčit váhající voliče, aby v úterý vhodili hlas právě jemu.

Obama si mohl tento krok, o kterém mohl republikán jen snít, dovolit, protože v poslední době inkasuje od nadšených dárců značné částky, jen v září dostal od občanů asi 150 milionů dolarů. V dokumentu se Obama snažil představit Spojené státy jako zemi postiženou celou řadou problémů, na které má on odpověď. Jeho odpovědí v bezprecedentně drahém dokumentu jsou ostatně právě peníze - slibuje subvence školství, zdravotnictví a dalších oblastí. Chce pomocí vládních výdajů povzbudit docházku do mateřských škol, zmírnit dopad rostoucích cen energií a investovat do infrastruktury. Vedle toho doporučuje zvednout daně firmám a nadprůměrně vydělávajícím Američanům, a také se chystá posílit roli federální vlády při naplňování těchto programů. Obama v dokumentu mluvil v prostředí, které poněkud připomínalo Oválnou pracovnu Bílého domu, a slíbil, že Američanům vždy bude říkat, co si myslí - což není od věci u kandidáta, který, jak tvrdí někteří jeho kritici, nikdy neřekne svůj názor.

Někteří komentátoři zpochybňují účinnost Obamova dokumentu - skutečnost, že stanice NBC, CBS, Fox nebo MSNBC vyřadily nebo posunuly některé pořady o basketbalové lize, aby odvysílaly třicetiminutovou agitku, mohla ledaskoho otrávit. Kritici šotu se však zaměřili hlavně na to, že Obama slibuje něco, o čem předem ví, že není splnitelné. Do zástupu těchto kritiků se samozřejmě připojil i republikán McCain, který ironicky uvedl, že zatímco Obamovi se zdají daně příliš nízké, jemu se zase zdají být výdaje příliš vysoké.

Obama si může připsat několik bodů k dobru díky vzrůstající veřejné podpoře některých důležitých segmentů společnosti. Podpořila jej celá řada hollywoodských hvězd, od Stevena Spielberga až po Leonarda di Capria. Na jeho stranu se nově přidaly další listy, například Los Angeles Times, nebo dokonce i relativně konzervativní noviny jako Chicago Tribune nebo Denver Post, které v minulých volbách podpořily George Bushe.

Ba co víc, Obamu podpořili i někteří republikáni. Jedním z důvodů je osoba viceprezidentské kandidátky Sary Palinové. Její výběr měl uklidnit tvrdé jádro republikánů, kteří nejsou z údajně příliš středového McCaina nadšeni. Podle některých republikánských senátorů si tím ale zároveň odcizili mnohé středové voliče, pro které je "hokejová máma" Palinová příliš silnou kávou. Obávají se, že v případě nějakého závažného konfliktu a McCainových zdravotních problémů by viceprezidentka nebyla schopna zastávat svou úlohu. To si ostatně myslí i bývalý ministr zahraničí Colin Powell, který se už dříve postavil na Obamovu stranu.

McCain se na druhou stranu může pochlubit nejen svými mnohaletými zkušenostmi a armádní kariérou, která ho před Obamou zvýhodňuje, ale i podporou dvou set bývalých generálů a admirálů, na což Amerika bude slyšet asi více než na hlasy padesáti laureátů Nobelovy ceny míru ve prospěch Obamy. A co se týče Colina Powella, McCain ironicky poznamenal, že se může pochlubit hned čtyřmi bývalými ministry zahraničí na své straně, včetně proslulého Henry Kissingera.

Možná právě tyto faktory stojí za skutečností, že McCain, který už je v průzkumech dlouho na druhém místě, začal Obamu pomalu dotahovat. Podle včerejšího výzkumu firmy Rasmussen vede Obama v poměru 50 ku 47 procentům. Dnešní výzkum objednaný agenturou AP dává McCainovi jen 43 procent, ale je jisté, že situace zůstane napínavá do posledního dne - a to tím spíše, že jak se ukazuje, situace v jednom z nejdůležitějších států, tedy Floridě, je zatím ještě pořád nerozhodná.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio