Soud potvrdil tresty za žhářský útok ve Vítkově

28. prosinec 2011

Tresty za žhářský útok na domek Romů ve Vítkově na Opavsku definitivně platí. Nejvyšší soud odmítl dovolání čtveřice pachatelů, kterým soudy v Ostravě a Olomouci vyměřily tresty od 20 do 22 let vězení.

Soud potvrdil, že útok byl rasově motivovaný a spáchali ho čtyři útočníci. David Vaculík a Jaromír Lukeš si mají odpykat 22 let ve vězení, Václav Cojocaru a Ivo Müller dostali dvacetiletý trest.

Všichni byli odsouzeni za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu a poškozování cizí věci. Dovolání podali všichni čtyři pachatelé.

Odsouzení se teoreticky mohou ještě obrátit na Ústavní soud. Ten však také většinu stížností v záležitostech násilné trestné činnosti odmítá.

Žháři vhodili v noci na 19. dubna do domku devítičlenné romské rodiny ve Vítkově na Opavsku tři zápalné láhve. Při následném požáru byli zraněni tři lidé - nejvážněji dvouletá dívka, která utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. S menšími zraněními vyvázli její sedmadvacetiletá matka a její třiatřicetiletý otec. Požár dům zcela zničil.


Zvětšit mapu
Spustit audio