Soukromé high-tech společnosti jako motor izraelského hospodářství, plánované muzeum holocaustu v Soluni a kongresové centrum na místě židovského hřbitova ve Vilniusu

29. leden 2017

Izraelské soukromé high-tech společnosti jsou hlavním motorem izraelského hospodářství. V roce 2016 jejich výnosy vzrostly oproti předešlému roku o 11 % na téměř 5 miliard dolarů. Mnohé izraelské technologie současně užívají velké nadnárodní společnosti jako IBM nebo Microsoft.

V řecké Soluni se za tři roky otevře muzeum holocaustu. Šestipatrová stavba bude financována jednak řeckou soukromou nadací, jednak německou vládou. Během války bylo zavražděno na 50 000 soluňských Židů. Dnešní komunita jich zde čítá 1500.

Ministr vnitra Milan Chovanec a generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba podepsali se zástupci Židovského národního fondu v České republice Memorandum o spolupráci při předcházení a likvidaci mimořádných událostí. Na základě tohoto dokumentu obdrží Izrael 8,1 milionů Kč ke zmírnění škod po ničivých požárech koncem minulého roku. Za tuto částku bude pořízena cisternová automobilová stříkačka.

Na místě starého židovského hřbitova ve Vilniusu má vyrůst kongresové centrum. Rozhodla tak litevská vláda. Na hřbitově je pohřbeno mnoho význačných rabínských osobností a je jedinou památkou na kdysi věhlasnou židovskou komunitu, která byla za války prakticky vyhlazena. Proti stavbě s finančním přispěním Evropské unie protestuje petice, kterou zatím podepsalo více než 35 000 lidí.

Spustit audio