Soustrast Polsku vyjadřují i tisíce českých občanů

11. duben 2010

Památku obětí letecké havárie v Rusku dnes uctili i příslušníci polské menšiny i polští turisté v pražském kostele svatého Jiljí. Soustrast polským věřícím přišel vyjádřit také nový pražský arcibiskup Dominik Duka, který jen o několik hodin dříve na stejném místě odsloužil mši. Na polední bohoslužbu slouženou v polštině proudily davy lidí. Nechyběli zástupci polského velvyslanectví. Po jejím skončení oznámili, že lidé budou moci v příštích dnech v budově velvyslanectví podepisovat kondolenční listiny.

V Praze se také uskuteční mše za oběti neštěstí. V pátek ji bude v katedrále sv. Víta sloužit pražský arcibiskup Duka. Účast předběžně slíbili i prezident Václav Klaus, premiér Jan Fischer a polský velvyslanec Jan Pastwa.

Polskou tragédií žije i Těšínsko, kde žije na 30 tisíc Poláků. Právě toto město na březích řeky Olše v severovýchodním cípu republiky je pro česko-polské vztahy symbolické. Do 20. let minulého století tvořilo jeden celek, pak se po vzniku Československa rozdělilo na dvě, Těšín polský a český. Dnes už hranici mezi nimi skoro nepoznáte.

Včerejší tragédii si připomínají věřící na celém Těšínsku při dnešních bohoslužbách. Oběti letecké katastrofy připomene i ekumenická bohoslužba, která se uskuteční v evagelickém kostele v Českém Těšíně v pátek 16. dubna.

Od pondělí budou lidé moci projevit soustrast Polsku i na generálním konzulátu v Ostravě. Kondolenční knihy tam budou k dispozici od devíti hodin. Už teď ale před vilu v centru města chodí řada lidí. Přinášejí květiny a zapalují svíčky.

Česká republika uctí památku obětí tragédie, při které 10. dubna při letecké katastrofě zahynula významná část polské společenské elity, dnem státního smutku. Prezident Václav Klaus a vláda ho vyhlásí na den pohřbu obětí nehody. Ten zatím není určen. Podle předběžných informací by se pohřeb mohl konat příští sobotu.

Spustit audio