Španělé protestují proti návštěvě papeže

4. listopad 2010

Víkendová návštěva papeže Benedikta XVI ve Španělsku je v posledních hodinách stále více přetřásaným tématem, zejména kvůli vlně protestů, kterou cesta Svatého otce vyvolala u obyvatel Pyrenejského království. Papež zavítá do poutního města Santiago de Compostela a do Barcelony.

Právě v metropoli Katalánska dnes večer zorganizovali manifestaci proti papežské návštěvě. Na náměstí před barcelonskou radnicí a také sídlem vlády se sešlo zhruba čtyři až pět tisíc protestujících označených odznaky, nálepkami a transparenty s větou „Já na tebe nečekám“. Je to protislogan na „Čekám na tebe“, větou, jíž je také část Barcelony ozdobená.

Laické a ateistické platformy a sdružení se mobilizují už od léta. Dnešní manifestace všechny spojila. Nejvíc se skandovaly výzvy k laicismu a k tomu, aby žádné náboženství nemělo privilegia a aby žádná víra nemonopolizovala veřejná prostranství.

Nápisy protestující proti návštěvě papeže se ve městě objevují již několik dní. Jsou na městských autobusech i na balkonech.

Protestující většinou nemají nic proti osobě papeže, ale nelíbí se jim, že domácí vláda a představitelé státu jsou k této návštěvě, která stojí několik milionů eur, až příliš vstřícní.

V Santiagu do Compostela i v Barceloně jsou bezpečnostní opatření obrovská, což obyvatelům velmi vadí.

Chystají se i další protesty. Demonstrovat před barcelonskou katedrálou bude například skupina žen, které považují římskokatolickou církev za mysogynní, a gayové, kteří plánují hromadné líbání na protest proti homofobii.

Spustit audio