Španělským dětem budou nadělovat dárky ‚Tři králové‘

5. leden 2011

Tříkrálová tradice se drží i ve Španělsku. Ulice tamních měst se odpoledne pomalu plní dětmi, kteří společně s dospělými čekají na příchod Baltazara, Kašpara a Melichara, kteří jim rozdají bonbóny a drobné dárky.

Španělským dětem totiž nosí dárky právě Melichar, Kašpar a Baltazar. Do španělských měst přijdou „tři králové z orientu“ různými způsoby – na lodích po moři, na velbloudech po zemi a na ostrovy přiletí vrtulníky.

„Tři králové“ pak procházejí městy v dlouhých a pestrobarevných průvodech s dlouhými karavanami alegorických vozů. Čekají na ně statisíce dětí i dospělých.

Za Kašpara, Melichara nebo Baltazara se v minulosti každoročně převlékali známí sportovci, politici nebo umělci, ale v posledních letech se stal tento proces výběru o hodně demokratičtějším. Mezi uchazeči-občany, kteří se chtějí stát „králi“, se losuje.

V každém španělském městě je pak víc králů, kteří pak chodí do ústavů, nemocnic a dalších zařízení a nosí dětem dárky tam. Víc je jich tedy proto, aby si rozdělili povinnosti.

Spustit audio