Špiclování politiků bují též v Rakousku i Švýcarsku

6. srpen 2009

Dolní komora rakouského parlamentu překvapivě zřídila vyšetřující výbor # na základě zprávy Úřadu na ochranu ústavy o špiclování politiků. Stalo se # tak kvůli stížnostem na rozvětvené sledování osob bezpečnostními a # justičními službami, na příklad na nejmenovaného vedoucího policejního # úředníka, sledovačky poslance Svobodných na podnět poslance za Zelené Karla # Öllingera a odposlechu telefonických rozhovorů vedoucího činitele Svazu pro # budoucnost Rakouska, poslance Petera Westenthalera.

Výbor se má dále zabývat # údajným vlivem blíže nejmenovaných zahraničních tajných služeb na bývalé i # aktivní poslance rakouského parlamentu. Do tisku pronikly informace, že jde # o skupinu Kazachů, kteří "kolem sebe rozhazují milióny" a skupují luxusní # vozy s rakouskými SPZ za více než 25 milionů eur. Tato enormní suma má # pocházet z drogových peněz, které byly proprány v Rakousku. Z televizního # rozhovoru s předsedkyní poslanecké komory Národní rady Barbary Prammerové # vyplynulo, že s tímto případem se parlament zabýval na základě informace # spolkové ministryně vnitra Maria Felterové na uzavřeném prezidiálním # jednání.

Ta vycházela ze zprávy Úřadu pro ochranu ústavy na letošní rok, že # tajné zahraniční služby ovlivňovaly poslance. Prammerová považuje zřízení # výboru za rozumné. Ten by měl vyjasnit, co spadá pod imunitu poslanců. To je # v rozhodnutí parlamentu a nikoliv vlády a pokud zde vznikla mezera v zákoně, # je nutno ji vyplnit, prohlásila předsedkyně parlamentu. #

Öllinger sice rozhodně odmítl, že by s pracovníky vnitra špicloval # poslance Svobodných, ale nepopřel, že jako mluvčí strany "měl kontakty s # jejich datovým odborníkem".V kauze Westenthalera bylo však potvrzeno, že # jeho mobilní telefon byl skutečně před rokem odposloucháván včetně jeho SMS # bez ohledu na jeho poslaneckou imunitu. V pozadí měla být skutečnost, že # Westenthaler vystupoval jako svědek proti jednomu úředníku exekutivy a na # základě "anonymního" upozornění byl jeho telefon odposloucháván. Řízení však # nakonec bylo bezvýsledné. Na základě těchto afér strany velké koalice # sociálních demokratů a lidovců společně s opozicí došly k závěru prosadit v # parlamentě vytvoření vyšetřujícího výboru. Ministryně vnitra jej ujistila # plnou podporou jejího rezortu z ?hlubokého respektu před právním státem a # parlamentem". Bude se proto "zasazovat společně za transparentnost a # průhlednost", prohlásila poslancům lidovecká politička. #

Shodou okolností ve stejném čase v sousedním Švýcarsku tamní tisk # připomněl, že uplynulo dvacet let, kdy parlamentní vyšetřující výbor # odhalil, že spolkové zastupitelstvo provádělo dozor nad statisícem politicky # aktivních osob. Jak píše "Neue Zürcher Zeitung", pouze několik kroků od # švýcarského literárního archivu byla zřízena budova spolkového archivu. # Ačkoliv jsou to dvě desetiletí od zjištění, že jsou zde uloženy různé často # kuriózní materiály na jednotlivé občany, teprve nyní se hovoří, že by měly # být blíže prozkoumány. Z různých pramenů bylo zjištěno, že ochrana státu má # zde soustředěno nekonečné množství materiálů, z nichž mnohé jsou zcela # nevěrohodné. Celkem jde o kolem 900 tisíc hlášení, která se týkají čtvrtiny # občanů helvetské konfederace. Přitom často zcela bezvýznamné informace měly # za následek masivní přehmaty, zasahující občanská práva, upozorňuje "Neue # Zürcher Zeitung". Mnohokrát došlo na jejich základě k propouštěním ze # státních služeb jen pro vládou neoblíbené politické postoje nebo udání, aniž # postižení znali důvody. Akta však spadají pod padesátiletou ochranu na možné # zveřejnění. Pokud by někdo do nich chtěl nahlédnout, musí se obrátit s # prosbou na spřísahaneckou justici nebo policejní departement. Problém je, že # neexistuje žádný seznam materiálů zde soustředěných. Pokud se chce postižený # se svou složkou seznámit, musí nejprve u spolkového archivu zjistit její # existenci. Pak musí čekat často dlouho na předložení potvrzení o její # existenci a teprve poté může požádat o možnost prohlédnutí, což opět trvá # značnou dobu.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

# # #

Spustit audio