Spindletopský ropný boom. Den kdy černé zlato tryskalo sto metrů vysoko

10. ledna roku 1901 se jistému jednorukému amatérskému geologovi podařilo nevídané. Objevil ropná naleziště, která předčila všechna předešlá. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Stalo se tak po několika letech neúspěchů a za sebou následujících fiasek. Ropný vrt ve Spindletopu skrýval neuvěřitelné množství ropy a v ospalém městečku v Texasu začali zanedlouho zpracovávat 100 000 barelů denně.

Do té doby nevídané množství změnilo ropný trh i život celého Spindletopu. A z jednorukého Patillo Higginse udělalo boháče.

Další příběhy z kalendáře budou patřit českému zpěvákovi. Stačí připomenout lacláče, brejličky a country.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Jakub Šafránek
Spustit audio

Související